Vreme sporta i razonode

`Vreme sporta i razonode` obeležava 58-mi rođendan! Porodični magazin Radio Beograda 1 prvi je objavio vest, potom i uključenje iz prve baletske školice u Gračanici i uopšte na Kosovu i Metohiji. Pedagog Lidija Pavlović i ovog vikenda je na licu mesta, dok će njen kolega, koreograf, profesor i baletski umetnik Aleksandar Saša Ilić s nama podeliti utiske sa prvog okupljanja mališana oko ovog projekta.

Reprezentativci Srbije u streljaštvu su na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem, održanom u Đeru, nastavili niz osvajanja medalja - ovom prilikom bilo je četiri srebra i tri bronze. Tim povodom s nama je trener u ovom trofejnom sportu Jelena Arunović, s kojom ćemo pričati i o projektu izgradnje multifunkcionalne dvorane na Košutnjaku, namenjene predstavnicima streljaštva, tekvondoa, rvanja, karatea, sportskog penjanja i džudo sporta.

Zbog finansijskih poteškoća, oko 70 odsto nadarenih devojčica i dečaka, pre petnaeste godine života, diže ruke od vrhunskog sporta. Zbog toga je nedavno formirana Fondacija mladih sportista Srbije, čiji je cilj da pomaže razvoj budućih asova, da obezbedi pomoć za sportste od 12 do 18 godina, koji postižu natprosečne rezultate za svoj uzrast. Na ovu temu razgovaramo s predstavnikom Fondacije Ivanom Govedaricom.

Lajkovac je danas epicentar odbojkaških dešavanja, domaćin je završnih kup susreta u odbojci. Finalni meč kod muškaraca od 16 časova igraju Crvena zvezda i Novi Pazar, dok se docnije igra i finale Kupa za dame, u toj utakmicu igraju Crvena zvezda i domaći Železničar. Slobodan Maletić uključivaće se sa tribina lepog sportskog zdanja popularnih `dizelki`. Pratićemo i kretanja rezultata na fudbalskim utamicama Super lige Srbije, kao i značajnijih evropskih šampionata. Iz Starčeva kod Pančeva, dolazi nam Dalibor Tanev, majstor za prepariranje ribe, čiji je evropski bandar, slatkovodna riba, bio i na Evropskom prvenstvu u Salcburgu i fascinirao prisutne učesnike, preparatore i goste.

Hladni talas koji je zahvatio Srbiju doneo nam je prehlade, povrede, groznice, ali se čovek prosto naježi kada čuje da bi sredinom naredne sedmice temperatura mogla biti i 20 stepeni u plusu, dakle bezmalo četrdeset podeljaka razlike u odnosu na onu od pre samo sedam dana. Kako se pripremiti za takav temperaturni šok, kako preduprediti neprijatne situacije, šta učiniti kao preventivu- tek su neka od pitanja za našu gošču, doktorku Milicu Vukićević iz Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije.

Grupa `Petar Pan` svojevremeno je imala dosta poštovalaca, sada se vraća na veliku scenu, koncertima i albumom sa koga ćemo ekskluzivno, dakle opet prvi od svih medija, preslušati par numera. U ime grupe, dolazi nam kompozitor, pevač i gitarista Dejan Milošević. Premijerno ćemo čuti i novi singl Nede Ukraden `Kao vino i gitara`, uz najavu poznate pevačice.

Kik-bokserka Diana Dabetić juče je zvanično proglašena za najbolju sportistkinju SD Crvena zvezda u prošloj godini. Ne samo se da se, s uspehom, bavi ovim sportom četiri godine, već je u crveno- belom dresu pet godina igrala i rukomet, pa ćemo i nju ugostiti u našem studiju ovim lepim povodom.

Kao i uvek, bavimo se sportom, kulturom, dešavanjima iz javnog i kulturnog života širom Srbije, a i šire. U Novom Sadu nas očekuju Sajam obrazovanja i Međunarodni sajam knjiga, u Čačku manifestacija `Disovo proleće`, a internacionalni pozorišni festival dešavaće se u teatru `Slavija`. Poetsko veče posvećeno Ani Ahmatovoj biće održano u galeriji `Polet`. Škola za učenike oštećenog vida `Veljko Ramadanović` dobila je saobraćajni poligon za kretanje slepih i slabovidih osoba. Dejan Najdanović Najda ima novi album `S južne strane`, sa 14 pesama sa tla južne Srbije, Makedonije i Hercegovine. Slike Ane Đapović izložene su u galeriji ULUS-a na izložbi pod nazivom `Tlo`. `Karlov ugao 6` je naziv nove zbirke novinara, humoriste i aforističara Dragutina Karla Minića. Bora Dimitrijivić autor je interesantne izložbe o odnosima SAD i Srbije u periodu 1918- 2018. godine,s naglaskom na diplomatiju i kulturu. Postavka je trenutno u Zaječarskom arhivu, obići će ukupno 15 gradova Srbije. Kinološki savez Srbije sutra na Beogradskom sajmu organizuje međunarodnu izložbu pasa, svih boja i rasa.

Biće reči i o premijeri predstave `Balkanska tužbalica`, zahvaljujući glumici Dragani Varagić. Simfonijski orkestar i Hor RTS-a pripremaju reprezentativno veče filmske muzike na `Kolarcu`. O notama iz ostvarenja sedme umetnosti i na programu `Holivud u Madlenijanumu`. Beograd je dobio svoj prvi fortepiano, što će svakako doprineti muzičkoj sceni glavnog grada. Na Topličinom vencu sutra se održava radionica za podršku štitastoj žlezdi..U Salonu kod Porte u Vršcu, u utorak je koncert pod nazivom `Dve gitare`. Izvedena je balkanska premijera Glijerove simfonije `Ilja Muromec`, uz Beogradsku filharmoniju i šefa- dirigenta Gabrijela Felca. Na 16. međunarodnom festivalu gastronomije u Istanbulu, mnogo nagrada za naše predstavnike.

U Rančićevoj kući u Grockoj sinoć je otvorena izložba Slavice Ilić `Čovek i pas`. Treća samostalna izložba Dunje Sirmium biće otvorena u Majdanpeku.Udruženje aforističara `Univerzitet` organizuje aforističko veče u Kulturnom centru Čukarica. Ivana Radovanović, predstavnica Crne Gore na Bijenalu u Veneciju, biće gošća `Galerije 73` na Banovom brdu. Izložba `Geologija Srbije` u toku je u Kruševačkom muzeju. Osmog marta otvara se nova serija izložbi Kulturnog centra Beograda. Gile i `Medžik Buš` imaju koncert u Domu omladine Beograda, o kome nam priča Srđan Gile Gojković. Koncert pijanistkinje Marije Gođevac biće osmog marta u galeriji SANU. U Italijanskom institutu otvorena je izložba `Gole slike`, čiji je autor umetnica Andrea Aleksić. Rad Nikole Đorđevića, studenta četvrte godine Departmana za primenjene umetnosti Fakuleta umetnosti u Nišu, jedan je od selektovanih za izložbu Drugog međunarodnog takmičenja u plakatu. Nagrada `Plavi čuperak` za 2017. godinu pripala je Vesni Aleksić za knjigu `Krokodil peva`, u izdanju `Kreativnog centra`.

I danas delimo veliki broj ulaznica za lepa kulturna dešavanja, zahvaljujući Domu omladine Beograda, `Akademiji 28` i `Madlenijanumu`.

Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Radio Veograd 1, 15:30 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи