Читај ми!

"Stiliti"

Nebojša Dugalić, glumac, reditelj i profesor glume, govori o tome kako je otkrio poeziju Srboljuba Mitića, kako je slučajno naišao na knjigu u kojoj je objavljena poema ''Stiliti'' ovog autora, i kako ga je susret sa tom poemom iznenadio i obradovao.

Srboljub Mitić (1932-1993) je bio stvaralac koji je u svojoj poeziji spojio osećanje ukletosti, energiju pobunjenika i rafinovanu liričnost. Poema ''Stiliti'', pleni svojom jezičkom invencijom, spajanjem drevnih jezičkih slojeva i modernog govornog idioma, kao i neposrednom životnom inspiracijom. Poemu ''Stiliti'' otvara posveta Njegošu. Upravo je doživljaj Njegoševog dela ''Luča mikrokozma'' na presudan način uticao na nastanak ove poeme, i doprineo njenom kvalitetu. Priča o padu u ovozemaljsko postojanje isprepletena je sa pričama o asketskim podvizima stilita. Stiliti, odnosno stolpnici, bili su askete koji su u ranim hrišćanskim danima Vizantijskog carstva obitavali na stubu, gde su postili, molili se i propovedali. Oni su verovali da će umrtvljivanje njihovih tela doneti spas njihovoj duši.

Nebojša Dugalić govori o svom doživljaju poeme ''Stiliti'' Srboljuba Mitića, ali o neobičnim susretima koje je tokom života imao sa poezijom Srboljuba Mitića. Čućemo i šta naš sagovornik misli o knjizi kao duhovnoj vrednosti, i o tome koliko je za umetničko stvaranje, bez obzira o kojoj je umetnosti reč, važan dodir sa poezijom.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво