Doživeti stotu

Volonterski servis beogradske opštine Zvezdara nedavno je proslavio sedmi rođendan. Od 14. februara 2011. godine do danas, pod okriljem te organizacije ostvareno je 18 hiljada usluga koje su volonteri pružali korisnicima sa posebnim potrebama, kao i usamljenim starijim sugrađanima u njihovim kućama.

Vrata Volonterskog servisa otvorena su kako Zvezdarcima, tako i žiteljima drugih opština glavnog grada. Oformljene su radionice za pojedince i grupe, kao i savetovalište za porodicu. Organizovano je i niz humanitarnih akcija i o tome ćemo više saznati od koordinatorke Volonterskog servisa Zvezdare Radmile Urošević i volontera Radinke Seke Milosav, Gordane Janićijević Potpare i Sare Trifković.

Minute za zdravlje posvetićemo reumatskim oboljenjima koje su po učestalosti na trećem mestu, posle kardiovaskularnih i oboljenja pluća. S obzirom na to da je naša populacija sve starija, u porastu je i broj pacijenata sa reumatskim tegobama. Među njima su najbrojnije degenerativne promene koje dovode do propadanja zglobova.
Na značaj ranog prepoznavanja bolesti i mogućnosti lečenja standardnim i biološkim lekovima ukazaće doktor Predrag Ostojić, reumatolog iz Instituta za reumatologiju u Beogradu.

Rubriku za dobru knjigu rezervisali smo za pesničku zbirku Milovana Vitezovića "Ispit kod profesora Miloša N. Đurića"  satkanu od anegdota i sećanja na čuvenog helenistu i filozofa. A u istorijskoj radio-čitanci čemo se vratiti u vreme kada je lekar, vizionar i akademik Vladan Đorđević trasirao put srpskoj medicini krajem 19. i početkom 20. veka.

Urednik i voditelj: Marina Stojadinović.

Muzički urednik: Dragan Dimić

Naslovna strana: Radinka, Milan i Milena Milosav.

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво