Novosti dana

Drugog dana posete minisar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov s predsednikom Aleksandrom Vučićem prisustvovao je predstavljanju mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru. Mozaik na visini od 65 metara predstavlja Hristovo vaznesenje, a reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu. Ukras - težak 40 tona - sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a potom prevezen u Beograd. Delo je 90 ruskih umetnika, predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom. Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa 4 miliona evra, sa čijim je direktorom Aleksandrom Djukovom predsednik Vučić razgovarao jutros.

Potom su ministari spoljnih poslova Ruske Federacije i Srbije, Sergej Lavrov i Ivica Dačić, položili vence i odali poštu u Memorijalnom kompleksu Oslobodiocima Beograda, na Spomenik sovjetskom vojniku, kao i na spomenik ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu. Garda Vojske Srbije svirala je himne obe, i pesmu "Tamo daleko".

Lavrov se prepodne sastao i sa premijerkom Anom Brnabić. U Palati „Srbija" završen je i   sastanak srpske i ruske delegacije, ministra Lavrova i ministra Dačića.

Nepoznati napadač bacio je oko ponoći bombu na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, da bi se neposredno posle toga drugom bombom razneo. MUP Crne Gore saopštava da rade na identifikaciji napadača i rasvetljavanju događaja, u saradnji sa, kako navode iz američke ambasade, službenicima tog diplomatskog predstavništva. Američke građane savetuju da se  ne približavaju zgradi. Viša državna tužiteljka je obavila uviđaj, a telo napadača je poslato na obdukciju. Svetske agencije, pozivajući se na lokalne medije, javljaju da je najverovatnije reč o azilantu. Pojedini naši mediji prenose da je napadač bivši pripadnik JNA.

Kosovska skupština trebalo  na vanrednoj sednici, da počne razmatranje dopunjenog predloga zakona za ratifikaciju sporazuma  o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom. Uprkos ustupcima iz Podgorice da sporazum o demarkaciji iz 2015. odine može  biti  korigovan, vladajuća većina nema osiguran glas 81-og poslanika, koliko je potrebno za usvajanje predloga zakona. Iz Srpske liste je saopšteno da neće glasati za demarkaciju, jer to nije dogovoreno sa njima, već će nastaviti da se bore za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Odmor te čeka", slogan je jubilarnog, 40-tog Sajma turizma koji je otvoren u Beogradu. Učešće je prijavilo hiljadu 200 izlagača iz 55 zemalja. Zemlja partner sajma je Grčka, a prvi put učestvuju Maroko, Južnoafrička Republika, Kamerun i Palestina. Sajam traje do nedelje.

Fudbaleri Partizana od 19 časova igraju revanš meč šesnaestine finala Lige Evrope protiv  češke Viktorije Plzenj.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Nebojša Nikolić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво