Novosti dana

U dvodnevnu posetu Srbiji popodne stiže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Povod - 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije. Prvi susret , visoki ruski zvaničnik imaće s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Očekuje se da će razgovarati o aktuelnim političkim pitanjima, bilateralnim odnosima i situaciji u regionu. Kako saznaje RTS, predsednik Vučić uručiće Lavrovu pismo za predsednika Rusije Vladimira Putina sa pozivom da poseti Srbiju.Navodi da su Srbija i Rusija u različitim istorijskim okolnostima i izazovima, uvek na istoj strani i da nam je ruski narod iskreni prijatelj. Vučić i Lavrov sutra će prisustvovati prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru, jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker dolazi u ponedeljak, 26. februara u Beograd, u okviru zapadnobalkanske turneje, sa ciljem da potvrdi evropsku perspektivu regiona koja je istaknuta u nedavno predstavljenoj Strategiji proširenja Evropske unije, saopštio je šef delegacije Unije u Srbiji Sem Fabrici. On je tu posetu najavio u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je istakao da je poseta Junkera veoma važna za građane Srbije i da je to potvrda da je naša zemlja čvrsto na evropskom putu. Vučić je naveo da 2025. godina, kao okvirni datum za članstvo Srbije u Uniji, predstavlja važan podstrek i priznanje da smo do sad uradili pozitivne stvari.

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je da premijerka Ana Brnabić treba da odluči da li će Srbija dobiti moderan Zakon o rodnoj ravnopravnosti  ili će ostati na onom  iz 2009.  Zorana Mihajlović smatra da novi zakon treba da bude usvojen ukoliko je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji. O nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti mesecima polemišu predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i ministar za rad Zoran Đorđević.

Svet obeležava Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. U svetu se , prema procenama UNESK-a, govori  oko 6 hiljada jezika, ali gotovo polovini preti izumiranje.  Filolozi napominju da je jezička kultura zapuštena i predlažu da srpski jezik bude obavezan predmet na svim fakultetima.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nebojša Nikolić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи