Srpski na srpskom

Nadam se da uvek ima onih kojima je škola na prvom mestu, iako sa TV ekrana ponekad možemo da čujemo i drugačija razmišljanja o životu. Nemam ništa protiv! U starije vreme bilo je dece bogatih koja nisu išla u školu, pa su svejedno postali vrhunski intelektualci. Bilo je i siromaha bez škole, ali su se sami obrazovali, pa su i tako mnogo naučili. Ni mnogi sportisti nisu stigli na vreme da zagreju stolicu, pa su nadoknađivali propušteno, a ima i onih kojima to nikad nije bilo važno. Tako je jedan od njih, poznati fudbaler, nedavno izjavio: "Škola mi nije bio proritet!" Pa hvala mu što reče, da i drugi čuju šta biva kad škola nekom nije prioritet….

Pa nas posle neki pitaju zašto u toku dana nekoliko puta repriziramo emisiju? Zato što je gramatika gradivo iz osnovne škole, i po planu i programu, uči se samo tad i više nikad, tu izuzimam studente filolofije, lektore i entuzijaste.

Čak smo razmišljali i o tome da o nekim greškama govorimo u svakoj emisiji, sve dok se ponavljaju. Recimo, kao što je rimski državnik Katon Stariji svoje govore u Senatu završavao rečenicom: "Uostalom, mislim da Kartaginu treba razoriti", tako bismo i mi svaku emisiju mogli da završimo rečima: "Uostalom, samo se neću, nemoj, nemam i nisam uvek pišu spojeno."

Pa posle jedno godinu dana ponavljanja da vidimo da li će opet neki tramvajdžija da zalepi obaveštenje na vratima svoje kabine na kome piše: "Nestaje na Slaviji".

Dramska umetnica - Jadranka Selec

Urednik i voditelj - Mirjana Blažić

Српски на српском Српски на српском

Autor:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво