Gosti iz prošlosti

Čuveni ratni fotoreporter Robert Kapa imao je dva života sa dva imena. U prvom životu rođen je u Budimpešti, 22. oktobra 1913. kao Endre Fridman, a drugi je, pod imenom Robert Kapa, započeo u 22. godini u Parizu. Oba su se tragično završila 25. maja 1954. kada je tokom rata u Vijetnamu, u mestu Tai Bin, stao na nagaznu minu. Bio je na radnom zadatku, što je u njegovom slučaju uvek značilo samo jedno - s foto-aparatom u rukama prići što bliže objektu snimanja i napraviti što savršeniji snimak.

Kao ratni foto-reporter svedočio je o mračnim vremenima pet ratova u deset zemalja - slao je fotografije iz Španskog građanskog rata, Drugog kinesko-japanskog rata, II svetskog rata, Arapsko-izraelskog rata i rata u Indokini. U istoriju fotografije ušao je njegov snimak "Palog vojnika" iz Španije, i tamo se zadržao čak i posle otkrića tzv. "meksičkog kofera" i optužbi za foto-montažu; kao i 11 snimaka iskrcavanja saveznika tokom "Dana D".

Robert Kapa je po sećanju savremenika bio lep čovek, crnih očiju somotskog pogleda, a engleski je govorio sa muzikalno-romantičnim mađarskim akcentom. Sve devojke su bile zaljubljene u Roberta Kapu, pa čak i slavna glumica Ingrid Bergman. Pojavio se i u jednom filmu B produkcije, a Hičkoka je inspirisao za lik glavnog junaka jednog od njegovih najboljih filmova "Rare Window" tj. "Prozor u dvorište". Nosilac je američkog odlikovanja "Medalja slobode", bio je veliki antifašista i umetnik fotografije, danas naš gost iz prošlosti - Robert Kapa.

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić
     

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво