Novinarenje

Teroristička organizacija Islamska drzzava preuzela je odgovornost za pucnjavu u ruskoj južnoj provinciji Dagestan, u kojoj je juče ubijeno pet ljudi, prenosi Rojters. Među ubijenima je i napadač, javlja agencija Tas. Mediji u Rusiji strahuju da će broj žrtava biti veći, budući da je nekoliko ranjenih u teškom stanju. Neimenovani izvor iz lokalnih vlasti rekao je za Tas da je napadač prvobitno identifikovan kao lokalni stanovnik, koji je možda bio povezan sa lokalnim ekstremističkim grupama.

Završena je 54. Minhenska bezbednosna konferencija, jedan od najznačajnijih događaja u svetu, na kojem se već godinama okupljaju svetski lideri, najpoznatiji analitičari, geostratezi, obaveštajci. Kako prenose nemački mediji, tri dana skupova i sastanaka obeležio je niz incidenata i verbalnih sukoba. Evropski mediji ističu i da je ovogodišnji skup protekao u raspravama o budućnosti Evropske unije, uspostavljanju zajedničkih vojnih snaga država članica, diplomatskom uticaju Brisela u svetskim tokovima. Zaključak konferencije je da će situacija na Bliskom istoku ipak najviše uticati na globalna dešavanja u narednom periodu.

Osim Sirije, kao najopasnija mesta na svetu trenutno se vode Somalija i Avganistan. Više od 10 hiljada civila u Avganistanu je povređeno ili ubijeno tokom prošle godine, a glavni uzrok su napadi ekstremista, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija. Trenutna dešavanja u Avganistanu, iz Kabula je za Novinarenje komentarisao Obaid Ali, istraživač Avganistanske mreže analitičara. Sa njim je razgovarala koleginica Tatjana Gajović.

Novinarenje priprema i vodi Nikola Denčić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво