Vreme sporta i razonode

Dragon boat je sport rasprostranjen širom sveta, u sebi simbolično vezuje drevnu tradiciju i takmičarski duh. Kod nas je zastupljen petu godinu, danas će nam njegove slatke tajne odati dr Duško Spasovski, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije. Ima svoj klub Beodragons, trener je u državnom savezu ovog sporta, profesor fizičkog vaspitanja, član Mense, bivši takmičar u standardnim plesovima, otac troje uspešnih mladih sportista, ukratko - višestruko interesantna ličnost za početak ovog izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1.

Naš kolega Slobodan Maletić, tokom emisije, javljaće se sa prvog polufinalnog meča Kupa Radivoja Koraća u košarci između Crvene zvezde i FMP-a, koji se igra u Nišu. Čućemo i kako je Vladimir Petrović Pižon, jedna od Zvezdinih zvezda, doživljavao nekadašnje radio prenose, u vreme bivše zemlje, i koliko mu radio kao medij znači u savremena vremena- priču je zabeležio Vlade Radičević. O 18. memorijalnom turniru `Igrajmo za 16`, koji se održava tradicionalno u znak sećanja na tragediju koja je zadesila našu kuću s proleća 1999. godine govori jedan od njenih inicijatora Veselin Vesko Grozdanić.

Odbojkaški trener Jovo Caković komentariše žreb za EP u odbojci za kadetkinje, koje se igra u Bugarskoj. Jovana Leposavić, čuvar mreže ŽFK Crvena zvezda, u akciji `Večernjih novosti` svrstana je među one koji su učinili `Najplemenitiji podvig godine`.

U više od 40 gradova i opštine Srbije, udruženje NURDOR obeležilo je prekjuče Svetski dan dece obolele od raka. Cilj kampanje pod nazvom `I ja se borim` je podrška opremanju dečjeg hematološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu. Tamara Klarić, koju pamtimo i po akciji `Pruži korak`, izneće nam svoje impresije i najnovije podatke o tome dokle se stiglo, uz presek finansijskog stanja i nagoveštaj ostvarenja humanog cilja.

Novinar i publicista Aleksandar Đuričić predstaviće nam retko zanimljivo izdanje, knjigu pod nazivom `Čuvarkuće- udovice pisaca`. Pored nepoznatih detalja o znamenitim ljudima od pera, tu su i razgovori s njihovim nekadašnjim životnim saputnicama. Svakako je uvek interesantno doznati nešto novo o Pekiću, Kaporu, Isakoviću, Miloradu Paviću, Libero Markoniju, Kovaču, Daviču, Miki Oklopu...

Po običaju, najavljujemo i brojna dešavanja širom Srbije - u Požarevcu će se održati amaterske glumačke svečanosti `Milivojev štap i šešir`. U Čačku se sutra odvija `Festival maske`, uskoro će `Sajam venčanja` u Kragujevcu, a u Beogradu međunarodni `Sajam turizma`. Pesnik Rade Pantelić pedeset drugi put okupiće ljubitelje poezije, ovoga puta u Centru za kulturu `Vlada Divljan`. Big bend RTS-a u četvrtak održava koncert u Domu omladine Beograda pod nazivom `Džez ambasadori`. U Muzeju Rudničko- takovskog kraja u Gornjem Milanovcu u toku je izložba o čuvenoj ruskoj porodici Romanov. U Institutu `Servantes` u toku je izložba španske ilustratorke Marije Hese, s radovima inspirisanim životom i delima Fride Kalo.

U Pirotu je u toku `Sajam knjige i grafike`. U ambijentu niške trvđave, festival `Nišvil` uskoro otvara džez muzej, prvi tog tipa u Srbiji. Revija `Muzika klasika` proglasila je najuspešnije u muzičkom svetu za prošlu godinu. Vladimir Ćalić dobitnik je prestižne Vibove nagrade za najboljeg mladog satiričara. Udruženje književnika Srbije u ponedeljak će dodeliti priznanja pojedincima koji su posebno doprineli afirmaciji satire. Gradska uprava Pančeva odlučila je da KC u Pančevu ubuduće nosi naziv Kulturni centar `Nebojša Glogovac`. `Reflektor teatar` ima seriju predstava, uveliko rade i na premijeri jedne nove, kao inspiracija poslužio im je Ivo Lola Ribar. U Šabačkom pozorištu prvi put je izvedena predstava `Hajka na vuka`, u režiji Nataše Radulović.

Novu zbirku pesama `Tečem kao reka` Olivera Šestakov zvanično će predstaviti u Kući Đure Jakšića. Fondacija `Plavo` predstavlja izložbu `Vasiljev`, u dva zasebna izložbena segmenta, u Galeriji 212 i Domu vojske Srbije. U galeriji FLU biće otvorena izložba slika i crteža Ivane Ive Prlinčević. Od ponedeljka u galeriji Grafičkog kolektiva crteže i grafike izlaže Anica Radošević- Babić. U galeriji `Drina` na Andrićevom vencu traje izložba četiri umetnice, pod nazivom `Radikalna mekoća`. U Muzeju primenjene umetnosti otvorena je izložba `Rez`, darovite umetnice Mine Radović.

Džez koncert održava se i na Kolarcu, u organizaciji Kamernog orkestra Muzikon. Slobodan Simić dobio je prvu nagradu na konkursu aforizama na temu Slanina i slaninijada, u Kačarevu. U Maloj galeriji ULUPUDS-a u utorak se otvara izložba Harmonija sfera i prostora.

Grupa `Vladari`, preciznije lider benda Vladimir Spirkovski dolazi nam s novim albumom, u izdanju PGP RTS-a. Uz obrade numera `Brod` i `Trola 28` sa prvog albuma, objavljenog 2001. godine, tu su i brojne nove pesme, uz interesantne goste iz muzičkog sveta.

Za goste se ovoga puta opredelio i priznati saksofonista Jovan Maljoković, koji nam takođe donosi nove materijale, s albuma koji je upravo ugledao svetlo dana. Istaknuti muzičar punom parom radi sa svojom grupom, ujedno je impresioniran novim džezerskim `talasom` i, upravo stoga, kaže da je tek sada, njegovom pojavom, uveren da je sve što je radio prethodnih godina imalo smisla.

I ove subote dodelićemo lepe nagrade redovnim slušaocima Radio Beograda 1 i ove emisije, u vidu ulaznica za kulturna dešavanja, knjiga, kompakt diskova. Uz ostale, saradnici su nam, po tom pitanju, Dom omladine Beograda i Akademija 28 i `Reflektor teatar`. Neće izostati ni redovni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи