Gosti iz prošlosti

Dante Gabrijel Roseti je bio engleski slikar, jedan od osnivača Prerafaelitskog bratstva, a bio je i pesnik. Svoju prvu pesničku zbirku je sahranio, pa ju je posle nekog vremena ekshumirao. U kući je kao ljubimce držao rakuna, pauna, lamu, detliće, sove, gavrane, zebru, majmuna, dva vombata, tri psa i mačku. U svoje slikarske modele se redovno zaljubljivao, mada je u legendu ušla samo jedna njegova ljubav i jedini slikarski model za koji je mogao da kaže: “Ona je moja muza” – Elizabet Sidal. Počeo je ozbiljno da piše stihove kad ju je sreo, i gotovo prestao kad nje više nije bilo.

Rođen je kao Gabrijel Čarls Dante Roseti, ali iz ljubavi i poštovanja prema pesništvu velikog Dantea, počeo je da se potpisuje kao Dante Gabrijel Roseti. To je ime pod kojim ga pamte istorija slikarstva i istorija književnosti, i pod tim imenom dolazi nam danas u Goste iz prošlosti.

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Gosti iz prošlosti Gosti iz prošlosti

Autor:
Stalna ekipa emisije: dramski umetnik Milan Milosavljević, muzički urednik Radmila Dujaković, organizator Milena Borčanin i urednik Mirjana Blažić.

"Gosti iz prošlosti" - male priče o velikim ljudima i vice versa. [ detaljnije ]