Читај ми!

Priče Vladimira Nabokova

Aleksandar Šurbatović, književnik i prevodilac, kolumnista, urednik i priređivač izdanja pisaca kao što su Vilijam Blejk, Volt Vitman, Fridrih Helderlin, Emili Dikinson..., govori o tome kako je otkrio priče Vladimira Nabokova, zašto im se često vraća i šta nalazi u njima.

Vladimir Nabokov (1899-1977) pisao je pesme, priče, drame i eseje, i to na ruskom i na engleskom jeziku. Svetsku slavu stekao je romanom ''Lolita'', dok su mu priče pravi mali dragulji pripovedačke umetnosti. Bio je vrlo živopisna ličnost. Aristokratskog porekla, obrazovan, nemirnog duha, radoznao i šarmantan, privlačio je pažnju gde god bi se pojavio.

Rusiju je Vladimir Nabokov napustio 1919. godine, i nakon toga njegov život poprima obrise emigrantske priče, ispunjene lutanjem, nemirima i čežnjom za izgubljenim zavičajem. Prvo delo, knjigu pesama, objavio je 1916. godine, a nakon napuštanja Rusije, i tokom života u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, SAD i Švajcarskoj, pisao je sa podjednakim uspehom i na engleskom i na ruskom jeziku. Strasni zaljubljenik u šah, predani proučavalac leptira, Vladimir Nabokov je i u pisanju umetnik velike strasti. 

Zanimljivi likovi, vešto uobličena radnja, postmodernističko poigravanje sa formom i lucidni uvidi neke su od odlika njegovih proznih dela. Priče Vladimira Nabokova krasi još i jezička brižljivost, i briljantan, neobarokni stil.  

Osim što Nabokovljeve priče čita sa istinskom posvećenošću, Aleksandar Šurbatović te priče godinama i prevodi. Uskoro iz štampe treba da se pojavi izdanje ovih priča u prevodu našeg sagovornika. U emisiji Aleksandar Šurbatović otkriva zašto je Nabokov autor čija dela, a pre svega priče, on godinama posvećenički čita.

 

 

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво