Moja knjiga

Aleksandar Šurbatović, književnik i prevodilac, kolumnista, urednik i priređivač izdanja pisaca kao što su Vilijam Blejk, Volt Vitman, Fridrih Helderlin, Emili Dikinson..., govori o tome kako je otkrio priče Vladimira Nabokova, zašto im se često vraća i šta nalazi u njima.

Vladimir Nabokov (1899-1977) pisao je pesme, priče, drame i eseje, i to na ruskom i na engleskom jeziku. Svetsku slavu stekao je romanom ''Lolita'', dok su mu priče pravi mali dragulji pripovedačke umetnosti. Bio je vrlo živopisna ličnost. Aristokratskog porekla, obrazovan, nemirnog duha, radoznao i šarmantan, privlačio je pažnju gde god bi se pojavio.

Rusiju je Vladimir Nabokov napustio 1919. godine, i nakon toga njegov život poprima obrise emigrantske priče, ispunjene lutanjem, nemirima i čežnjom za izgubljenim zavičajem. Prvo delo, knjigu pesama, objavio je 1916. godine, a nakon napuštanja Rusije, i tokom života u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, SAD i Švajcarskoj, pisao je sa podjednakim uspehom i na engleskom i na ruskom jeziku. Strasni zaljubljenik u šah, predani proučavalac leptira, Vladimir Nabokov je i u pisanju umetnik velike strasti.

Zanimljivi likovi, vešto uobličena radnja, postmodernističko poigravanje sa formom i lucidni uvidi neke su od odlika njegovih proznih dela. Priče Vladimira Nabokova krasi još i jezička brižljivost, i briljantan, neobarokni stil.

Osim što Nabokovljeve priče čita sa istinskom posvećenošću,  Aleksandar Šurbatović te priče godinama i prevodi. Uskoro iz štampe treba da se pojavi izdanje ovih priča u prevodu našeg sagovornika. U emisiji Aleksandar Šurbatović otkriva zašto je Nabokov autor čija dela, a pre svega priče, on godinama posvećenički čita.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

broj komentara 0 pošalji komentar
Moja knjiga Moja knjiga

Autor:
Vojislav Karanović

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga. [ detaljnije ]