Kod dva bela goluba

U večerašnjoj emisiji „Kod dva bela goluba“ govorimo o arheološkom nalazištu Blagotin. Pratićemo faze arheoloških radova, počev od 1989. do 1996, ali i 1997. i 2003. godine, kada su iskopavanja privremeno zaustavljena. Biće reči o nađenim ostacima keramike, različitih alatki, amuleta i svim onim što nam govori o tom vremenu i životu neolitskog čoveka.

Blagotin pripada ranom neolitu. Na našem prostoru to je tzv. starčevačka kultura, kao najstarija na teritoriji današnje Srbije i nekih okolnih oblasti. To je vreme kada se značajno menja ekonomija i kada počinje proizvodnja hrane. Do tada, ljudi su bili lovci sakupljači. Sa dolaskom neolita oni počinju da. gaje životinje i žitarice, menjajući tako celokupan način života.

Posmatran u okviru razdoblja u kome je nastao za Blagotin bismo mogli da kažemo da je u izvesnom smislu tipično, a istovremeno i atipično naselje u odnosu na ostale lokalitete toga perioda. Ono što nije neobično za rani neolit je veliki broj stambenih objekata, zemunica ili poluzemunica, ukopanih staništa, koja će kasnije zameniti nadzemne kuće. Posebnost Blagotina, međutim, je prisustvo neke vrste svetog mesta, poluukopane strukture. Vidljivi ostaci oltarskog prostora, koji je postojao kroz nekoliko slojeva utvrđenih na Blagotinu, potrepljivali su ideju da se verovatno radi o objektu kultne ili religijske namene.

O posebnosti ovde pronađenih predmeta govori dr Jasna Vuković, docent na odeljenju za Arheologiju Filozofskog fakulteta, koja se godinama bavila ovim arheološkim nalazištem.

Autor emisije: Aleksandra Jagodić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]