Repriza

Arheološko nalazište Blagotin

U večerašnjoj emisiji govorićemo o arheološkom nalazištu Blagotin. Pratićemo faze arheoloških radova, počev od 1989. do 1996, ali i 1997. i 2003. godine, kada su iskopavanja privremeno zaustavljena. Biće reči o nađenim ostacima keramike, različitih alatki, amuleta i svim onim što nam govori o tom vremenu i životu neolitskog čoveka.

Blagotin pripada ranom neolitu i starčevačkoj kulturi, kao najstarijoj na teritoriji današnje Srbije i nekih okolnih oblasti. To je vreme kada se značajno menja ekonomija i kada počinje proizvodnja hrane. Do tada, ljudi su bili lovci sakupljači. Sa dolaskom neolita oni počinju da. se bave zemljoradnjom i stočarstvom , menjajući tako celokupan način života.

Posmatran u okviru razdoblja u kome je nastao za Blagotin bismo mogli da kažemo da je u izvesnom smislu tipično, a istovremeno i atipično naselje u odnosu na ostale lokalitete toga perioda. Ono što nije neobično za rani neolit je veliki broj stambenih objekata, zemunica ili poluzemunica, ukopanih staništa, koja će kasnije zameniti nadžemne kuće. Posebnost Blagotina, međutim, je prisustvo neke vrste svetog mesta, poluukopane strukture. Vidljivi ostaci oltarskog prostora, koji je postojao kroz nekoliko slojeva utvrđenih na Blagotinu, potkrepljivali su ideju da se verovatno radi o objektu kultne ili religijske namene.

O posebnosti ovde pronađenih predmeta govori dr Jasna Vuković, docent na odeljenju za Arheologiju Filozofskog fakulteta, koja se godinama bavila ovim arheološkim nalazištem.

Autor emisije: Aleksandra Jagodić

 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво