Doživeti stotu

Koliko brinemo o osobama trećeg doba i kakva je njihova socijalna uloga u zajednici? Odgovore su potražili predstavnici Crvenog krsta Srbije u okviru trogodišnjeg projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba(TASIOP)“. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i austrijskog Crvenog krsta u pet zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija), a projektom koordinira Crveni krst Srbije.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i motivisanje starijih za veće uključivanje u sve sfere društva. O rezultatima istraživanja "Socijalna uključenost starijih osoba (65+) u Srbiji" saznaćemo više od Nataše Todorović, koordinatorkom projekta iz republičkog Crvenog krsta.

A predstavnici Crvenog krsta Srbije, udruženja "Hleb života" i "Help Neta" nedavno su posetili Asocijaciju gerijatara i gerontologa u Tirani. O toj poseti i položaju starije populacije u Albaniji govoriće Nadežda Satarić iz Udruženja "Amity - snaga prijateljstva".

Minute za zdravlje posvetićemo alergijama na polen i na neke sastojke iz hrane. Biće reči o tome kako alergije mogu da ugroze zdravlje i zašto nije dobro da ih zanemarujemo i da se lečimo na svoju ruku. Na značaj pravovremene dijagnostike i terapije ukazaće dr Slavica Stefanović, specijalista kvantne medicine i fizijatrije.

Rubriku za kulturu izdvojićemo za roman "Zvuk gromova" južnokorejskog pisca Kim Đu Jonga, a u istorijskoj radio-čitanci ćemo podsetiti na vreme kada je mitropolit Mihailo Jovanović, pre 142 godine, postao prvi predsednik Crvenog krsta Srbije.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd 1, 9:05.

Naslovna strana: Aktivisti Crvenog krsta Srbije.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osmnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]