Vreme sporta i razonode

Na atletskom mitingu u Beču atletičarka Maja Ćirić postigla je fantastičan rezultat, trenutno drugi na planeti, uz to oborivši državni rekord na 4oo metara i obezbedivši učešće na Svetskom prvenstvu u Bimingemu. Eto prilike da bolje upoznamo 28-godišnju trkačicu, inače profesorku italijanskog jezika, četvorostrukog prvaka države u kraljici sportova.

`Kompletna knjiga o šahu`- jedno je od novijih izdanja `Kreativnog centra`, u čijem će nam predstavljanju pomoći Marija Lukić.Pored toga što radi s talentovanim mališanima koji imaju ljubav prema `drevnoj igri` i što ima svoju školicu šaha, ona je i recenzent ove knjige, čiji je autor Elizabet Delbi. U ovom ilustrovanom priručniku nalaze se pravila šahovske igre, njen razvoj kroz istoriju, kao i priče o slavnim igračima i partijama za nezaborav.

Predrag Grozdanić je instruktor u plesnoj školi `Zlatne pedesete`, ali i inicijator interesantnih večeri - igranki pod nazivom `K`o nekad u osam`, koje su do nedavno održavane u Kulturnom centru `Reks`. Ovaj objekat više ne radi, ali se zato `plesnjaci` nastavljaju, već od sutra, na drugoj adresi, uz zaljubljenike u stare dobre šlagere.

Niška grupa Ejot uvrštena je na brojne svetske muzičke liste, kao jedna od trenutno najinteresantijih pojava u Evropi. Večeras će uzeti učešće na `Metropolis džez festu` u Domu omladine Beograda, prethodno će - direktno sa generalne probe - u naš studio doći frontmen i klavijaturista ovog sastava Dejan Ilijić, oko čijeg benda se trenutno otimaju najveći menadžeri, i kod nas i širom Starog kontinenta.

Kantautor Srđan Marjanović zadržao je svoj prepoznatljivi muzički izraz, koga uvek nadograđuje modernom produkcijom, ali i propratnim medijskim sadržajima. U stvari, i ovoga puta to je jedna zaokružena priča, u vidu singla i spota `OK, presvući ću se`, ali i knjige koju je upravo objavio pod istim nazivom. Srđan Marjanović biće i jedan od učesnika predstojeće `Beovizije`, na kojoj se bira predstavnik Srbije za `Eurosong`.

Sutra se održava 51. međunarodno atletsko takmičenje `Beli kros`, istina bez snega. U selu Laznica kod Žagubice - `Priveg`, tradicionalna manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva. U Vrnjačkoj Banji će se i ovog 14. februara održati takmičenje u najdužem poljupcu pod nazivom `Poljubi me`. `Sakulska vinarijada` je narednog vikenda u Sakulama kod Opova. Najavljujemo i `Balkan čiz festival`, zatim `Slaninijadu` u Kačarevu, `Kobasicijadu`u Turiji kraj Srbobrana i međunarodni festival kobasica `Klobasa fest` u Bačkom Petrovcu. Ravnoteže radi, čućemo i kako se odvija akcija udruženja `Svi na vagu`, u povodu Dana zdravih navika.

Iz Lazareva kraj Zrenjanina u emisiju nam stiže Marina Radičević, članica kluba Zadrugar, karatistkinja koja je prošlog vikenda u Sočiju postala prvak Evrope među mlađim seniorkama, u kategoriji do 68 kilograma. To je tek jedno od brojnih priznanja koje je mlada i višestruko nadarena karatistkinja osvojila na međunarodnim takmičenjima.

Pesnik Risto Vasilevski za kratko vreme dobio je tri nagrade, od kojih dve u Makedoniji. Karikaturista iz Novog Pazara Muhamed Đerlek dobitnik je `Zlatne kacige` na 26.festivalu humora u Kruševcu, gde se izložbom predstavlja i prošlogodišnji laureat Špiro Radulović. U Rančićevoj kući u Grockoj sinoć je otvorena izložba crteža Marije Branović i Mihajla Vojnovića, a u Kući Đure Jakšića postavka slika Ane Cakić i Marije Miladinović. Evropski pokret prijateljstva objavio je `Zanimljivi bukvar sa istorijskom čitankom za decu u rasejanju`, koga su osmislili Aleksandar Čotrić i Bojan Ljubenović. Grupa Legende muzicira tokom čitavog meseca, beogradski koncert je zakazan za 16. februar u Centru Sava. Isti je slučaj i sa grupom Bistrik, Biljana Krstić apostrofira jedan interesantan u Rumi, gde će prvi put nastupati. Fondacija `Novak Đoković` svečano je otvorila obnovljeni vrtić `Veseli cvetovi`, koji je deo predškolske ustanove `Naša radost` iz Smedereva.

Film `Izgrednici`, po scenariju Đorđa Milosavljevića i u režiji Dejana Zečevića, jedno je od domaćih ostvarenja koje će biti prikazano na FEST-u. U sali Srpske književne zadruge predstavljena je nova knjiga Milenka Pajovića `Pusto poluostrvo`. Loran Prokopić odabranim šansonama i poezijom predstaviće se beogradskoj publici 14. feburara u Ustanovi kulture `Vuk`. U Rančićevoj kući u Grockoj - izložba crteža Marije Branović i Mihajla Vojnovića, u Etnografskom muzeju gostujuća izložba `Lan i konoplja u tradicionalnoj kulturi Šumadije`. U Kulturnom centru Beograda nova serija izložbi, među njima i foto-kolekcija Miloša Jurišića. Izložbom akvarela u galeriji `Singidunum` predstavlja se Dušan Đukarić, dok je `Linija života` naziv zajedničke izložbe dizajnerki Marije Stanojković i Bogdane Živković u maloj galeriji ULUPUDS-a. U galeriji `73` otvorena je izložba mlade slikarke Tijane Stašević. Udruženje `Brak i porodica` do 14. februara, prigodnim manifestacijama, obeležava Nedelju braka.

I ove subote imamo brojna iznenađenja za slušaoce, u saradnji sa `Kreativnim centrom`, `Madlenijanumom`, Domom omladine Beograda i `Akademijom 28`. Podrazumeva se da ćemo čuti i novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво