Читај ми!

''Suze Svetog Nikole''

Muzičar i novinar Aleksandar Petrović, u javnosti poznatiji kao Aca Seltik, govori o tome zašto voli roman ''Suze Svetog Nikole'' Branislava Jankovića. Osim što je pevač i tekstopisac grupe ''Ortodoks Kelts'', Aleksandar je i urednik u Obrazovnom programu za decu, mlade i porodicu Radio Beograda.

Branislav Janković je pisac koga odlikuje sposobnost realističke opservacije, umeće da ispriča zanimljivu priču, i sklonost ka posebnom obliku narodne fantastike. Roman „Suze Svetog Nikole" je priča o stanovnicima sela Studenac koji su početkom XX veka preživeli velika duševna iskušenja. Knjiga govori o grehu i spasenju, o zemlji i nebu, o anđelima i demonima i o svecu čije se ime u Srbiji najviše slavi. Ovo delo na zanimljiv način spaja i prepliće elemenate fantastike i pravoslavnog folklora. Pritom nas suočava sa čitavom galerijom neobičnih bića i prikazanja iz srpske mitologije, iz narodnih priča i legendi, koji se na razne načine ovaploćuju i postaju deo životne svakodnevice sela Studenac.

Knjiga ''Suze Svetog Nikole'' Branislava Jankovića, po mišljenju našeg sagovornika, spada u red onih dela koja čoveka zainteresuju i uvuku u priču, ali ga istovremeno i duboko emotivno dotaknu. Aleksandar Petrović kaže da ga je ova knjiga potresla, i da deo njene vrednosti leži u tome što čoveka može da natera da zaplače, i što ga ohrabruje u nastojanjima da upozna samog sebe.

U emisiji će biti reči o vrednostima srpskog folklornog i mitološkog nasleđa, o paralelama između keltske i balkanske mitologije, o srodnostima irskog i srpskog mentaliteta, o vezama pisanja i muzike, a čućemo i šta Aca Seltik misli o tome da li čitanje knjiga može da predstavlja stvaralački podsticaj.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво