Читај ми!

Beatriks Poter

U dvadeset četriri priče engleske književnice Beatriks Poter, koje su je svrstale u najčitanije pisce za decu svih vremena, zeke, patke, ježići, mace, mišići, veverice, guske i ostale životinje o kojima je pisala, obukle su se kao ljudi i progovorile. Doduše, ono s oblačenjem jeste bio literarno-likovni prvenac, a s progovaranjem nije, međutim ni životinjice ni pričice Beatriks Poter nisu bile ezopovske. Bile su slobodne od svakog naravoučenija, od svakog no-no, i direktnog podučavanja. Deci su ostavljala slobodu da zaključe šta žele, da se opredele za buntovnike, da vole ili ne vole dobrice, da se zapitaju, sumnjaju, odgonetaju, da drhte, strepe i brinu se za sudbinu svojih junaka, i pre svega da uče o životu i ljubavi.

Osim što su bile neopisivo ljupke u pripovedanju, razmahane mašte u domišljanju dijaloga među životinjicama i životnih situacija koje će nenametljivo povezati njihov svet i svet ljudi, priče Beatriks Poter imale su neodoljive ilustracije. Sve svoje junake Beatriks je sama crtala i bojila vodenim bojama, i izdavaču ih predavala kao neodvojivi deo svake nove knjige.

Nikada nije išla u školu, bila je veliki akvarelista i mikolog, i zanimala se za botaniku. Kada je prestala da piše, posvetila se gajenju ovaca i postala jedan od najboljih odgajivača u Britaniji, a svojih 16 farmi i oko 1600 hektara zemlje u Lejk Distriktu zaveštala je britanskoj Nacionalnoj fondaciji za očuvanje mesta od izuzetnog istorijskog značaja i prirodne lepote. Beatriks Poter - naša gošća iz prošlosti.

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи