Moja knjiga

Teatrolog, pozorišni i radio kritičar Raško V. Jovanović govori o tome zašto voli knjigu priča Branislava Nušića. Raško V. Jovanović je autor većeg broja sudija o Branislavu Nušiću, o njemu je napisao i nekoliko knjiga, a učestvovao je i u priređivanju knjiga za izdanje sabranih dela našeg poznatog pisca.

Branislav Nušić (1864-1938) u književnosti se iskazao kao komediograf, pisac romana, drama, priča i eseja. Pored toga, bio je začetnik retorike u Srbiji i istaknuti fotograf amater. Takođe je radio kao novinar i diplomata. Najznačajniji deo njegovog stvaralaštva su komedije, od kojih su najpoznatije: ''Gospođa ministarka'', ''Narodni poslanik'', ''Sumnjivo lice'', ''Ožalošćena porodica'' i ''Pokojnik''. Osim što je pisao za pozorište, radio je kao dramaturg ili upravnik u pozorištima u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju i Sarajevu. Bio je izabran za predsednika Udruženja jugoslovenskih dramskih autora i člana Srpske kraljevske akademije.

Po mišljenju Raška V. Jovanovića, Branislav Nušić posedovao je ne samo izuzetan komediografski talenat nego i sasvim osoben pripovedački dar. Zbirke pripovedaka i romani koje je objavio govore o tome da bi Nušić u srpskoj književnosti imao istaknuto mesto čak i da nije stvorio svoje velike komedije.

Raško V. Jovanović u emisiji govori o tome kako je otkrio pripovetke Branislava Nušića, šta mu je susret sa pripovetkama i romanima Branislava Nušića značio, i zašto ceni Nušićev pripovedački dar. Biće reči i o pojedinim, izuzetno uspelim Nušićevim pripovetkama:''Kikandonska posla'', ''Jedan mora odstupiti'', ''Varka''...

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво