Kod dva bela goluba

„Za čoveka se može reći da uči dokle je mlad, ali za žensko mora se reći da uči samo dokle je dete. Kada pređe granicu detinstva, onda je susretne mati sa preslicom, sa varjačom, sa oklagijom, i šta vam ja znam s čime još, da od nje kućanicu obrazuje. Naš starina Vuk, kad me je godine 1850. Prvi put posetio, reče mi, da u našem narodu ima dosta kućanica, ali nema to što sam ja. Neka je tako, ali toj narodnoj jedinici treba opresti, treba otkati, sašiti, navesti, oplesti, pa ne samo za sebe, no i za svoje u kući. U našem narodu propadaju darovanije i kod muške dece, nekmol kod ženske!“ (Milica Stojadinović Srpkinja, "U Fruškoj gori 1854. godine")

Dnevnička proza Milice Stojadinović Srpkinje jedna je od studija u knjizi „ Žene u srpskoj književnosti" Slavice Garonje Radovanac u kojoj nam autorka predstavlja žensko prozno stvaralaštvo koje je nastajalo poslednjih sto pedeset godina.

U emisiji „ Kod dva bela goluba", autorka pomenute knjige, univerzitetska profesorka, književna kritičarka i spisateljica Slavica Garonja Radovanac govori o stvaralaštvu žena kao značajnom toku srpske književnosti koji je ostao skrajnut i zaboravljen.

Autor emisije Tamara Krstić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]