Novosti dana

Iz kabineta predsednika Turske saopšteno je da je jučerašnji sastanak Erdogana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i bošnjačkim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem bio "sveobuhvatan i konstruktivan". Kako se navodi, naglašen je značaj trajnog očuvanja i jačanja mira i stabilnosti među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini kao i među svim narodima na Balkanu. Razgovaralo se i o investicijama i zajedničkim projektima tih zemalja.

U Ankari će danas biti potpisana dva sporazuma između Srbije i Turske - novi Sporazum o slobodnoj trgovini i Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija. Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini, prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz na tursko tržište definisanih kvota goveđeg mesa, sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i nekih vrsta pekarskih proizvoda. Takođe, i da se udvostruče kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog voća i povrća. Sporazume će potpisati ministar trgovine Rasim Ljajić i turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči.

Predsednik parlamenta Katalonije Rože Torent izjavio je da je glasanje o novom lideru tog regiona odloženo. On insistira da nekadašnji lider Karles Pudždemon ostane jedini kandidat. Međutim, španski premijer Marijano Rahoj ponavlja da Pudždemon ne može biti kandidat jer je u egzilu u Briselu. Ustavni sud Španije je odlučio da Pudždemon mora lično da prisustvuje sednici parlamenta na kojoj bi bio izabran za lidera, jer, ako tako ne bude, njegov izbor neće biti važeći.

U Opštoj bolnici u Zrenjaninu počela je druga faza projekta ''Bebo, dobro došla na svet''. Taj projekat omogućava majkama da već u porodilištu podnesu zahtev za roditeljski dodatak bez popunjavanja formulara i odlaska na šalter. Početku rada druge faze projekta u Zrenjaninu prisustvovali su premijerka Ana Brnabić i ministri Zlatibor Lončar, Zoran Đorđević i Slavica Đukić Dejanović. Premijerka je navela da je reč o efikasnoj, jednostavnoj i besplatnoj usluzi.  Do sada je taj sistem otvoren u Leskovcu, a posle Zrenjanina planiran je i u Loznici, Smederevu i Beogradu.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво