Novosti dana

U Davosu svetska ekonomska i politička elita nastavlja debate o gorućim problemima. Centralni događaj poslednjeg dana Svetskog ekonomskog foruma je obraćanje američkog predsednika Donalda Trampa. Očekuje se da obrazloži svoju agendu "Amerika na prvom mestu". Lideri regiona okupiće se na panelu "Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana," na kom će govoriti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ocenio je da je u Davosu imao dobre sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Poručio je da je dijalog ključan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Han je ocenio da 2018. godina može biti "godina Zapadnog Balkana", ako svi lideri na Balkanu nastave da insistiraju na reformama i pomirenju, što uključujuje rešavanje bilateranih problema.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku sinoć je otvorena izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav", a povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta. Strahote u Jasenovcu se ne smeju zaboraviti, poručio je šef diplomatije Ivica Dačić otvarajući izložbu.

Iz Zagreba stižu oštre reakcije. Srbiju optužuju da izložbom "manipuliše i plasira lažne podatke" i da stradanje žrtava u logoru Jasenovac koristi u "propagandne svrhe" i time ne doprinosi pomirenju i dobrosusedskoj saradnji. Ministar Dačić kaže da nema manipulacija, već samo istorijskih činjenica, imena i prezimena, izjava preživelih.

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, na Starom sajmištu u Beogradu, održana centralna državna ceremonija.

Ministar prosvete Mladen Šarčević sastao se sa direktorima srednjih škola sa Kosova i Metohije, čime je započeo posetu južnoj pokrajini. On je posle sastanka u Rektoratu u Severnoj Mitrovici najavio je da će 30. januara u Beogradu biti održana velika donatorska večera, na kojoj će biti prikupljena sredstva za pomoć srpskim školama na Kosovu i Metohiji. Šarčević , zbog interesovanja privrednika, očekuje formiranje fondova trajnog karaktera, i posebne devizne i dinarske račune za ubrzavanje te pomoći.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи