Vreme sporta i razonode

Glumica Jugoslava Drašković jedna je od gošći ovog izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1. Tokom novogodišnjih praznika bila je na `daskama koje život znače`, u pozorištancu Puž, kao jedna od protagonistkinja predstave `Julija i Romeo`. Ostala je upamćena kao lepotica Đurđina Golubović iz serije `Srećni ljudi`, glumom se bavi onda kada misli da ima šta da pokaže, inače je zaposlena u porodičnoj firmi koja se bavi distributerskim poslom u filmskoj industriji.

Streljački klub Novi Beograd- Ušće obeležio je dve decenije rada i tom prilikom dodelio priznanja najzaslužnijim članovima, ali i drugim poznatim imenima ovog sporta, koja su doprinela njegovoj afirmaciji. O prvih 20 godina kluba, iz studija Radio Beograda govori predsednik Emil Kapetanović.

Narednog petka svoj prvi solistički koncert u karijeri održaće Nemanja Crnatović, i to u `Galeriji 73` na Banovom brdu. Nemanja je, nažalost, slep od rođenja, potiče iz muzičarske porodice, sjajno izvodi operske arije i popularnu muziku, već je dobio dosta poziva iz Evrope i razmišlja o internacionalnoj karijeri. Ne želi da ostane na epitetu `srpski Andrea Bočeli`, već da vrednim radom iskaže svoje izuzetne glasovne mogućnosti i okuša se i u svetu diskografije.

Lusi Majhofer je Beograđanka koja više od dve decenije živi i radi u Engleskoj. Preksinoć je u Kući Đure Jakšića predstavila svoju novu knjigu pod nazivom `Pomiriši kišu`. I ovde i na Ostrvu, bavi se humanitarnim radom, nezbrinutoj deci dočarava lepotu književnosti, Prethodno je napisala knjigu posvećenu legendi srpske atletike Veri Nikolić, kao i više ostvarenja za mališane, danas će - između ostalog- pričati i o tome kako i koliko je srpska kultura zastupljena na tlu Velike Britanije.

Sa nama je u emisiji i Dejan Nedić, predsednik Sudijske organizacije fudbalskih arbitara Beograda, predsednik Društva direktora škola Srbije i direktor Druge ekonomske škole u Beogradu. Pedantnijim ljubiteljima muzike poznat i kao kompozitor i tekstopisac, njegova pesma `Tužni boem` pobedila je 1994. godine na festivalu `Beogradsko proleće`, a pevao je divno Krsta Petrović. 

Doći će nam u studio i mlada pijanistkinja, kompozitor i pevačica Ana Stefanović koja će Srbiju predstavljati na renomiranom muzičkom festivalu Slovjanski bazar u Belorusiji. Veče popularne, autorske i umetničke muzike održala je pre nekoliko dana u Matici iseljenika Srbije. Takođe potiče iz muzičke porodice - majka joj je pijanistkinja Diana Jovanović, otac nezaboravni pevač zabavne muzike Boba Stefanović. Čućemo njene dve autorske numere, s kojima će takođe pokušati da otvori `prozor u svet'.

Direktno iz švajcarskog Lencerhajda, telefonom nam se javlja najbolja srpska skijašica, Kragujevčanka Nevena Ignjatović. Juče je na u alpskoj kombinaciji, na trci Svetskog kupa, osvojila sjajno šesto mesto. Umesto slaloma, danas ima samo lakši trening, kako bi sve snage usmerila na sutrašnji slalom. S nestrpljenjem iščekuje odlazak u Pjongčang, na Zimske olimpijske igre.

I ove subote beležimo dosta dešavanja širom Srbije, u centru pažnje su - lovci. Blace je domaćin manifestacije `Vuku u pohode`, sabor lovaca `Silugata` održava se u Beloj Palanci, `Šakalijada` se odvija u Starom Slankamenu, `Zlatna rajačka lisica` na Rajcu, a  `Lov na bakarnu lisicu` u Kamenovu kod Petrovca na Mlavi. 

Čućemo i kome su pripale ovogodišnje nagrade Auto moto saveza Srbije, najaviti međunarodni sajam peradarstva u Somboru, tradicionalnu `Pršutijadu` u selu Mačkat. Studenti Instituta za umetničku igru učestvovali su na međunarodnom fesivalu plesa i performansa u Beču. Nemanja Radulović ponovo muzicira na sceni `Kolarca`. Srpsko-slovački film `Neputovanja`, Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, našao se u programu `Generacija`. 68. Berlinskog filmskog festivala.

Mjuzikl `Tesla i bitka na Magnetnom polju` igra se u Narodnom pozorištu, u režiji Đorđa Makarevića. Umetnica Dunja Sirmium ima izložbu `Beskraj` u Maloj galeriji ULUPUDS-a, u `Galeriji 73` aktuelna je izložba slika i objekata Nevene Kosović i Milice Lojović, a izložba apstraktnih slika i crteža Krune Domić u Kuturnom centru Zrenjanina. Književnica Marija Knežević priča o svom novom ostvarenju `Auto`, na sceni `Madlenijanuma` večeras- kao gostujuća predstava - igra se `Rahelina kutija- ispovest jedne glumice u tri lica`. Gudački kvartet `Lumos` održaće koncert kod Porte u Vršcu, karikaturista Tošo Borković osvojio je još jednu međunarodnu nagradu, ovoga puta u mestu Galarate u Italiji. Najzad, premijerno ćemo poslušati novu pesmu kantautora Srđana Marjanovića, uz koju uskoro izlazi i njegova knjiga, a Marjanović će uzeti ućešče i na predstojećoj `Beoviziji`.

Dodeljujemo ulaznice za interesantna kulturna dešavanja, u saradnji sa `Madlenijanumom`, Domom omladine Beograda i `Akademijom 28`,  a tu je i uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Neće izostati ni druge aktuelnosti iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво