Kojekuda

Četiri prelepe, visoke planine – oko nje. Jedna reka – kroz nju. Dva jezera – na njoj. Mnoštvo termalnih voda – u njoj. A cela uronjena u najčistiji i najzdraviji vazduh u Srbiji. Sokobanja – prva ekološka opština u našoj zemlji i turističko mesto sa najdužom istorijom organizovanog turizma kod nas.

Kada poslednjih godina govorimo o Vladinim vaučerima za domaće turiste, malo ko pomene da je prvi izdao lično knez Miloš Obrenović, 21. juna 1837, izvesnom zastavniku Lazareviću, za lečenje lekovitom vodom u - Sokobanji! Od tada do danas, turizam - na prvom mestu baš zdravstveni - neprekidno se razvija, pa kažu da praktično ne postoji porodica koja se, makar nekad, nije bavila tim poslom, a za mnoge je to tradicija oja se prenosi s kolena na koleno.

To nam je, između ostalog, rekao i direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanje Ljubinko Milenković, energičan i preduzimljiv mlad čovek, koji nas je u razgovoru proveo banjskom promenadom - čuvenim Mermernim šetalištem - i sa kojim smo rečima zavirile u mnoga istorijska zdanja, upoznale čuvene banjske goste i odškrinule vrata manje poznatih priča iz dalje i bliže prošlosti. Zabeležili smo i aktuelni trenutak turizma u toj nevelikoj varoši i nagovestili potencijale za koje će se truditi da ih pretvore u realnost.

Ove nedelje, „kojekuda", predstavljamo Vam, zeleno srce Srbije i vodimo Vas tamo gde, znate već, „odeš star, dođeš mlad".

Vaše - Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи