Talasanje

U Srbiji je od početka oktobra registrovano 1327 slučajeva malih boginja. Najmlađa obolela osoba je beba uzrasta mesec i po, a najstarija 60 godina. Najveći broj ih je među decom do pete godine i starijima od 30 godina. Tri osobe su preminule.

Epidemija morbila prijavljena je u 16. gradova i opština, kao i na teritoriji Kosova i Metohije, a laboratorijski potvrđeni slučajevi malih boginja registrovani su u još 19, prema podacima Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.  

Kako zaustaviti epidemiju malih boginja? Zašto i dalje polemišemo o neophodnosti vakcinacije? Ko je najviše kriv za širenje morbila: roditelji koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, antivakcioni lobi, mediji, zdravstveni sistem? Na koji način se kontroliše da li u vrtićima ima dece koja nisu vakcinisana? Kako zakon to reguliše?

Gosti: dr Dragan Delić, infektolog i prof Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu,  dr Srđa Janković, imunolog Dečje bolnice u Tiršovoj, dr Nada Milić, epidemiolog sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja i dr Radmila Kosić, pedijatar, načelni službe pedijatrije Doma zdravlja Zvezdara.

Urednik i voditelj: Tanja Zeljković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво