Zabavnik

Tokom istorije su na području današnje italijanske regije Pijemont nastali brojni i nadaleko poznati gastro specijaliteti. Jedan od najslavnijih su ukusne grisine, uski, duguljasti štapići koje najčešće grickamo bilo kao uvertiru glavnom obroku ili kao samostalnu grickalicu.

I dok istorijske činjenice nude manje živopisno objašnjenje o njihovom nastanku, legende o hrani uvek su zanimljivije. Zato krenimo tragom romantične priče o grisinama koje su promenile tok istorije jednog slavnog vojvodstva, kasnije kraljevstva, ali i ujedinjene Italije.

Jedna od čestih tema mnogih umetničkih dela, od filma, preko slikarstva pa sve do muzike je nesumnjivo, univerzum. Upravo zbog te neiscrpne inspiracije koje kosmos pruža raznim umetnicima, nastaju i neka od najboljih dela današnjice od kojih se nekoliko našlo u Zabavnikovoj muzičkoj kutijici. Pesme o svemiru su počele da budu popularne krajem 60-tih godina, uporedo sa prvim letom čoveka na Mesec. Počećemo sa grupom Pink Floyd  i pesmom snimljenom 1967. godine ''Astronomy Domine''  sa poznatog albuma "Dark Side of The Moon".

Lakovane cipele - nekada ih je gotovo svaka devojčica imala. Uglavnom su bile sa mašnicom. Uz ove cipele smo nosile bele hulahopke ili končane čipkaste dokolenice. Bile su to cipele za posebne prilike: rođendane, školske priredbe, Nove godine, svadbe ... Kako smo se samo važno osećale u njima! Sećate li se?

Urednik i voditelj: Milena Šiškin

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара