U središtu pažnje

Šta su jedinice lokalne samouprave postigle u oblasti zaštite životne sredine, smanjenju emisije štetnih gasova, klimatskih promena?

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) sprovode projekat "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene". U okviru projekta objavljena su dva poziva: Izazov otvorenih podataka i Izazov za inovativna rešenja. Rok za podošenje projektnih ideja u okviru projekta Izazovi za inovativna rešenja je 31. januar. 

Ovaj projekat podržaće iznalaženje inovativnih rešenja za borbu protiv klimatskih promena, posebno na nivou lokalnih samouprava u Srbiji. Cilj je da se identifikuju i podrže različita softverska, tehničko-tehnološka rešenja i poslovne ideje koje lokalne samouprave mogu da primene kako bi pružile javne usluge koje su otporne na klimatske promene. Na primer: obezbeđivanje energije iz obnovljivih izvora, razvoj pametnih elektro mreža, unapređenje reciklaže i pretvaranje otpada u energiju, efikasnog javnog osvetljenja, energetske efikasnosti javnih zgrada,povećanje korišćenja nemotorizovanih vidova prevoza. Na taj način unaprediće se svakodnevni život građana i privredni razvoj opština.

Dokle se stiglo?

Gosti emisije U središtu pažnje su: Darinka Radojević, specijalni savetnik ministra za zaštitu životne sredine i Miroslav Tadić, portfolio menadžer UNDP za klimatske promene.

Urednik i voditelj: Olivera Simić Milošević.

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]