Vreme sporta i razonode

Lena Kovačević jedna je od gošći ovog izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1. Uz aktuelne hitove `Kafe` i `Zauvek`, pročešljaćemo dobar deo njene karijere, i to, još interesantnije, u kontekstu `dnevne sobe`, koja joj je zadavala najveće glavobolje, jer su u njoj, često u isto vreme sedeli, pored roditelja, i Matija Bećković, Dušan Bataković, Bata Stojković, Dragan Nikolić, kum Bora Todorović. E tu, u toj sobi, Lena je prvi i svaki naredni put imala tremu, za razliku od nastupa na velikim koncertima širom zemlje i inostranstva.

Posle Splita, u kome su zabeležili jednu pobedu, naši rukometaši očajnički traže još neku. U ovoj fazi grupnog takmičenja, u zagrebačkoj Areni, za rivale imaju još Francusku i Belorusiju. Nemamo ništa protiv da se opet dogodi neko čudo, pa da državni tim Srbije obezbedi ulazak u završnicu Evropskog prvenstva.

O rukometu i iz ugla našeg poznatog trenera Aleksandra Brkovića, koji već drugu godinu živi i radi u Tel Avivu, odakle ga i uključujemo u program. Uz priču o EP u Hrvatskoj, njegovim uspesima na parketima Izraela, interesantna je svakako i ona da su Brković i njegova supruga Dragana, inače odbojkašica, dobili jednu od dve prve bebe u Novoj godini, preslatku Anđeliju. Objašnjenja radi, dve bebe su došle na svet u isto vreme, jedna od njih je iz ovog divnog sportskog braka.

Premijera nove postavke `Ožalošćene porodice` Branislava Nušića, u režiji Jagoša Markovića, sinoć je podigla na noge sve prisutne u nacionalnom teatru. O pozorištu, međutim, danas govorimo iz drugog ugla - gošća nam je kostimografkinja Narodnog pozorišta Maria Marković-Milojev, kojoj je ovo bila 29. premijera u karijeri. Pričaćemo o onome što se dešava iza scene, kakvi su glumci kada dolaze na probe garderobe, koliko svaka premijera donosi truda, posla i - stresa.

Iako po struci diplomirani farmaceut, Pavla Zelića znamo kao izuzetnog pisca naučne fantastike i strogog strip kritičara. Danas ćemo se baviti onim što je obeležilo 2017. godinu kod nas i u svetu, od novog Korto Maltezea do Leskovčanina Marka Stojanovića.

Na prestižnom streljačkom mitingu u Rušama u Sloveniji, veliki broj medalja za našu zemlju, čak 14, od kojih je tri osvojio Damir Mikec, i to u tri sasvim različite discipline. Uspešni su bili i mladi karatisti iz Srbije na Gran priju u Samoboru, iz Hravtske su se vratili sa 16 medalja, o tome od zlatne devojke Ivane Perović. Organizatori akcije `Čepom do osmeha` iz dana u dan nailaze na sve bolju saradnju građana, ljudi dobre volje širom zemlje, pa ćemo o njhovim humanim potezima prozboriti i danas, i to sa predsednicom Udruženja Vanjom Petković.

Bora Čorba predstavio je svoju desetu knjige poezije u Udruženju književnika Srbije. U čuvenoj Zlatnoj dvorani Muzikferajna, poznatoj po Novogodišnjem koncertu u Beču, 13. januara- simbolično- premijerno je izvedena srpska kompozicija `Kolo`, za solo harmoniku i simfonijski orkestar, autora Aleksandra Sedlara. `Patuljci sa naslovnih strana`- naziv je novog filma Milorada Milinkovića Debelog, koji je imao premijeru u Centru `Sava`. Marko Despot Marinković najavljuje Festival epske fantastike, koji se održava narednog vikenda, biće reči i o Festivalu evropskog filma, čućemo i ovogodišnjeg laureata NIN- ove književne nagrade Dejana Atanackovića. Sinoć je održana premijera Sterijine `Laže i paralaže` u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, utiske iznosi jedna od glavnih protagonistkinja, glumica Tanja Pjevac.

Narednog vikenda u Pirotu se održava Sajam peglane kobasice. Sastav Van Gog na jutjub je postavio snimak svog akusitčnog koncerta, održanog u `Belekspo` centru. Kantautorsko veče i promocija autorskog albuma Mirjane Marinković održaće se u Kulturnom centru Čukarica. Mlada glumica Vanja Nenadić priča nam o učešću u kratkom filmu `Leto ljubavi`, iza koga stoji festival EXIT. Dodeljene su nagrade povodom 87 godina rada Bibilioteke grada Beograda. Zoran Radisavljević predstavio je knjigu o anagramima, završnu iz serijala `Put ka vrhu`. Skulpture i crteži Dejana Trivunca predstavljeni su u galeriji `Stara kapetanija`, a u SKC-u strip i izložba `Drako - trinaesta horda`. Futsal reprezentacija Srbije nalazi se na pripremama, sa aktuelnim informacijama dolazi nam selektor Goran Ivančić.

Tokom emisije podelićemo i lepe nagrade slušaocima emisije, u vidu besplatnih ulaznica za pozorišne predstave i još neka lepa kulturna dešavanja. Pratimo, kao i uvek, sve što se dešava u svetu sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života, a neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво