Srpski na srpskom

Video sam juče kod komšije Neše onaj šestotomni rečnik Matice srpske. Zove se „Rečnik srpskohrvatskoga književnog jezika”. I taj rečnik je, kako Neša kaže, apsolutni zakon za inventar reči srpskog standardnog jezika.

Ali, što se onda zove rečnik književnog jezika? Da li to onda znači da ja moram da govorim i pišem kao jedan Andrić ili Crnjanski da bi se reklo da koristim i poštujem standardni srpski jezik? To je onda preveliki izazov za jednog običnog čoveka koji se ne bavi ni jezikom ni književnošću.

A oni što vode razne akcije za negovanje srpskog jezika pričaju da bi svako, ma koja njegova profesija bila i ma koliko obrazovan ili neobrazovan bio, trebalo da se trudi da pravilno koristi srpski književni jezik. Baš me zanima da vidim kako će moju Milku što mi prodaje sir na pijaci da nateraju da priča kao neki književnik. Pa to i ne bi bilo prirodno, a i besmisleno je. Milka baš lepo koristi srpski jezik onako kako je njoj potreban.

Autor teksta - Marija Radivojević, student (Srpski jezik i književnost, Filološki fakultet, Beograd)

Dramski umetnik: Feđa Stojanović

Urednik: Mirjana Blažić

Српски на српском Српски на српском

Autor:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво