Kod dva bela goluba

Emisija govori o događajima u kojima je, pored ostalih, učestvovao i jedan britanski admiral, Ernest Trubridž (1862-1926). Priča o ovom značajnom čoveku ispričana je uz pomoć tekstova istoričara Miloša Kovića i Danila Šarenca.

Britanski admiral Ernest Trubridž i njegova Britanska pomorska misija branili su rame uz rame sa Srbima, Beograd i Srbiju od udruženog napada Nemačke, Austrougarske i Bugarske, u oktobru i novembru 1915. Potom su, sa Srbima, prepešačili crnogorske i albanske snežne vrleti. Admiral Trubridž je komandovao i lukom Medovom, preko koje je iscrpljenim Srbima stizala prva saveznička pomoć. Bio je uz Srbe i kada su 1918. ušli u oslobođeni Beograd. 

Može se reći da je Trubridž u Srbiji povratio ugled. Bitno je doprineo odbrani Beograda, ali je istovremeno bio od pomoći i u nizu drugih situacija kritičnih po srpsku vojsku, pre svega u Albaniji. Konačno, njegovim radom, sa puno takta, srpsko-britanski odnosi imali su samo koristi.

Biograf admirala Trubridža, Čarls Frajer, s pravom je ustvrdio da je služba koju je adrmiral Trubridž obavio u vremenu od 1916. do 1918. godine bila neuporedivo značajnija po ishod rata nego služba bilo kog britanskog admirala koji je rat proveo komandujući ratnim brodovima.

Autor emisije: Vinko Stojić
 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво