Novosti dana

U poslednjih nekoliko dana na Kosovu i Metohiji 4 puta je paljena letina srspkim porodicama. Poslednji incident dogodio se noćas u Suvom Lukavcu. Zapaljeni su seno i štala koji pripadaju samohranoj majci šestoro dece. Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da je na delu organizovano nasilje nad Srbima povratnicima u opštini Istok. Kancelarija za KiM oštro je osudila napad.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je pripadnike Vojske i policije, angažovane na obezbeđenju državne granice na prelazu "Mokranje", kod Negotina . On je ocenio da Srbija vrlo uspešno kontroliše migrantsku krizu i da je sprečeno 22 hiljade nelegalnih ulazaka.

Oko 3 miliona ljudi u Srbiji živi u ulicama bez imena ili u kućama bez brojeva, izjavila je nedavno predsednica Vlade Ana Brnabić. Takva situacija otežava rad službama poput hitne pomoći ili vetrogasaca, onemogućava vlasnike nekretnina da ulažu u svoje kuće i stanove, a usporava i izdavanje uverenja o prebivalištima i boravištima. U Novostima dana o tome kako država namerava da reši ovaj problem.

Pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Mali Božić, dan kojim se završavaju božićne svečanosti. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, onda je Mali Božić počeo da važi kao Srpska Nova godina koja se kod pravoslavaca proslavlja u noći između 13. i 14. januara. Nova godina po julijanskom kalendaru, ili pravoslavna nova godina, svečano je dočekana u gradovima i turističkim centrima Srbije.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Marica Serdar.

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]