Novosti dana

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je mudrom i uravnoteženom politikom Srbija promovisala nacionalne interese, pre svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i nastavila sa aktivnostima na realizaciji ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, a to je puna integracija u Evropsku Uniju. Dačić je na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova za diplomate i urednike medija, naveo i da je predsednik Evropske komisije Žan - Klod Junker izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao lidere evropskih integracija za pristupanje do 2025-te godine. Izrazio je nadu da će tokom bugarskog predsedavanja, Srbija otvoriti znatno više poglavlja. Dačić je istakao da je Beograd u potpunosti posvećen i dijalogu sa Prištinom pod okriljem Evropske Unije i očekuje i da Priština ispunjava preuzete obaveze.

Evropska unija pozvala je poslanike kosovske skupštine da odustanu od inicijative za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine takozvane OVK. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da bi ukidanje Specijalnog suda bilo pravedno. On je tokom posete Albaniji rekao da je njegova stranka glasala protiv formiranja tog suda i da je i dalje protiv. Haradinaj je, međutim, dodao da je Priština prihvatila tu obavezu i da će ona biti poštovana.

Produženje ljudskog života, tehnološki napredak i manjak potrebe za radnom snagom čini sadašnji penzioni sistem neodrživim u budućnosti, pa je neophodna hitna reforma, izjavio je ministar bez portfelja i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić. On je za RTS naveo da je danas odnos penzionera i zaposlenih jedan prema jedan i po, da se ljudski vek produžava i smanjuje broj zaposlenih, pa se postavlja pitanje ko će puniti penzijski fond. Krkobabić kaže da već sada treba razmišljati kako pomoći budućim penzionerima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je optimista po pitanju formiranja nove koalicione vlade sa socijaldemokratama, čiji je lider Martin Šulc istakao da je zajedničkim sporazumom postignut izvanredan rezultat. Stranke su se obavezale da formiraju "specifične budžetske fondove" za stabilizaciju evra i strukturne reforme .To bi, smatra se , moglo da stvori osnovu budućeg "investicionog budžeta" za evrozonu. Merkelova je naglasila da Evropi treba "novo buđenje" i uverena je da će buduća nemačka vlada moći da postigne sporazum sa Francuskom o budućnosti Evropske unije.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара