Talasanje - Šetnja

Svi arhivi Radio-televizije Srbije, koji sadrže više od 200.000 sati programa i audio-dokumenata, biće digitalizovani. Zašto je to neophodno? Do kada će biti završeno? Po čemu sve arhivski materijali naše kuće predstavljaju nacionalno blago? Šta je još u planu na polju digitalizacije? O tome razgovaramo sa dr Tatjanom Ćitić, pomoćnikom izvršnog direktora RTS-a za razvoj i nove poslove.

Kako su Kruševljani postali „Čarapani"? O tom nadimku vodi se debata decenijama i niko sa sigurnošću ne može da tvrdi zašto su čarape u prvom planu. 

Tumačenja su razna i datiraju od Balkanskih ratova, po jednima. Po drugima još ranije, od Kosovskog boja. To je bila mudrost ratnika iz tog kraja, kasnije i metod ratovanja. Izuti se i nečujno u čarapama prići nadmoćnijem neprijatelju - faktor iznenađenja, pored hrabrosti, srpsku vojsku je pretvarao u pobedničku. Druga tumačenja se vezuju za običaj muškaraca iz kruševačkog kraja da nose lepe, duge vezene čarape. Treća, pak, idu na ruku velikim ljubavnicima i nevernim muževima, koji su u čarapama preskakali komšijske ograde ili samo u njima iskakali kroz prozor u nepredviđenim situacijama.

Mnogo je priča o „Čarapanima", kao i o čarapama. Starijem tipu pripadaju dvopletene čarape, rađene od crvenog i crnog pletiva, a kombinacijom su nastajali razni geometrijski oblici. Špikovane čarape su pletene od crne vune ili pamuka sa vezom oko nogu i najčešće su ih krasili sitni motivi ruže, pupoljci, lišće....

Bez čarapa ne možemo, one su nešto čime započinjemo i završavamo dan. A, ne možemo ni bez Kruševljana. Kroz njihov grad je prošetala koleginica Nataša Aćimović i snimila razgovor sa nekadašnjim direktorom Muzeja u Kruševcu Draganom Raškovićem.

Urednik i voditelj Tanja Zeljković.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи