Gosti iz prošlosti

Ko je ikada poželeo makar aplauzom da dâ oduška svom oduševljenju na nekom koncertu umetničke muzike tokom izvođenja neke kompozicije, usred stavova, sa žalom se setio vremena kada je to bilo ne samo moguće, ne samo privatljivo, već uobičajeno. A moglo se i više od aplauza. Omiljenom umetniku se skandiralo, dame su vrištale i padale u nesvest od uzbuđenja, skakale sa svojih mesta i otimale se za pokidane klavirske žice, koje bi kasnije nosile kao narukvice.

Omiljen toliko da se pramenje njegove kose nosilo u medaljonima oko vrata, a njegov lik na broševima i kamejama, obožavan do te mere da se talog iz njegovih šoljica kafe držao u posebnim bočicama, a opušci se skupljali kao dragocenost, voljen toliko da je na koncertima zasipan cvećem, maramicama i rukavicama, bio je samo jedan - mađarski pijanista i kompozitor Franc List.

Masovna histerija publike prvi put se dogodila na koncertu Franca Lista u Berlinu 1841. godine, i nastavila se narednih godina širom Evrope, najviše u Parizu na seriji njegovih nastupa 1844. Listovo muziciranje publiku je dovodilo do ekstaze, za koju je nemački pesnik, Hajnrih Hajne, u jednom svom feljtonu o pariskoj muzičkoj sezoni, skovao termin - listomanija. "Od mene se ne mogu očekivati vesele pohvale na račun čoveka koga ovdašnji svet, a naročito društvo histeričnih dama, proslavlja sa ludim entuzijazmom... Govorim o Francu Listu, genijalnom pijanisti, čije sviranje mi se na momente čini kao melodična agonija sveta punog vizija. Da, genije je ponovo ovde i daje koncerte koji stoje na magičnoj granici sa čudesnim. Kako je uopšte došlo do stvaranja ovog fenomena? Rešenje ovog pitanja spada pre u oblast patologije, a ne estetike. Lekar specijalista za ženske bolesti, koga sam pitao da objasni Listovu magiju, čudno se nasmejao i počeo da pominje magnetizam, galvanizam i elektricitet koji se stvara u salama punim ljudi, zaraznu moć ekstaze, i privlačnu silu same muzike, te spiritualne bolesti ovog doba, koja vibrira skoro u svima nama - ovaj fenomen mi se nikada nije toliko jasno prikazao i na tako zastrašujuć način nego na Listovom koncertu."

Listomanija 19. veka, iako imenom nalikuje na vek kasnije nastalu bitlmaniju, smatrala se ozbiljnom boljkom jer je sama reč manija manje obuhvatala pomodnost i masovnost, a više se smatrala istinskim zaraznim zdravstvenim stanjem od kojeg su neki kritičari čak pokušavali da zaštite publiku. Otud joj je dato još jedno ime - Listova groznica. Pomama za Listom jeste bila masovna, ali prema pisanju jednih minhenskih novina iz 1843. godine, ipak je bilo i nezaraženih: "Listova groznica, zaraza koja se širi u svakom gradu koji ovaj umetnik posećuje, i od koje vas ne može zaštititi ni godište ni mudrost, čini se da se ovde pojavljuje samo sporadično, a slučajevi Listove groznice koji se često pojavljuju u severnim prestonicama, ne treba da plaše naše građane koji su jake konstitucije."

Urednik emisije - Mirjana Blažić.

 

 

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи