Moja knjiga

Kornelija Ičin, profesor ruske književnosti i kulture na Filološkom fakultetu u Beogradu, govori o tome zašto voli knjigu pesama Danila Harmsa. Kornelija Ičin je autor velikog broja radova, studija i ogleda, prvenstveno iz ruske književnosti. Pored naučnog i profesorskog rada, Kornelija Ičin prevodi. Prevela je, između ostalog, pesme Danila Harmsa.

Danil Harms (1905-1942), ruski pisac, član književne grupe Oberiuta, pisao je poeziju, drame i prozu. Lucidan, ironičan, sklon crnom humoru i paradoksu, Harms je u svom delu izgradio neobičan i autentičan poetski svet. Harmsa smatraju autorom koji je najzaslužniji za nastanak književnosti apsurda u Rusiji. Njegova dela uticala su i na brojne autore drugih književnosti. U Harmsovim delima postoji opiranje uskim okvirima racionalizma, ali i duboko religiozno osećanje, vera u magijsku moć jezika i poverenje u igru i nesputani rad mašte.

Kornelija Ičin govori o tome kako je otkrila poeziju Danila Harmsa, kao i o tome šta joj kao čitaocu znači susret sa Harmsovim pesništvom.

Biće reči i o dramskim i proznim tekstovima Danila Harmsa, u kojima se otkriva snažan poetski naboj.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи