U središtu pažnje

U 2018. godini cilj Vlade ostaje digitalizacija. Kako da unapredimo digitalno poslovanje? Hoće li Srbija iskoristiti šansu u razvoju digitalne ekonomije?

Premijerka Ana Brnabić ocenila je krajem prošle godine da je digitalizacija jedan od osnovnih prioriteta njene vlade i da u njoj vidi šansu za brži ekonomski rast i razvoj društva. "Imamo danas IT industriju koja raste brže nego bilo koja industrija- po stopi od 10 odsto godišnje, a sama proizvodnja softvera raste po stopi od 20 procenata. Ekonomski razvoj zasnovan na inovacijama će Srbiju pridružiti modernim državama"- istakla je premijerka.

Pomaci u toj oblasti su vidljivi. Do sada je više miliona dokumenata preneto u elektronski oblik, do ulaganja u infrastrukturu i plan da internet stigne u svaku kuću u Srbiji, ubrzanog prilagodjavanja zakona do pokretanja inkubatora i akceleratora za startup kompanije.

Stručnjaci ipak skreću pažnju da je građanima Srbije ponekad teško da razumeju koje su sve dobre strane koje donosi digitalizacija i da postoji strah i neverica ka digitalizaciji našeg svakodnevnog života

Jedan od glavnih strahova je da će se kroz digitalizaciju i automatizaciju izgubiti mnogo radnih mesta, odnosno da će se mnogi poslovi i procesi automatizovati.

Ima li osnova za takve sumnje? Koliko privrednici u Srbiji prepoznaju prednosti digitalnog poslovanja i koliko ga primenjuju?  Da li ekonomija zasnovana na digitalizaciji štedi vreme i novac? Koliko je digitalno poslovanje zaživelo u privredi  Srbije? Na šta se odnosi osam paketa mera koje je Naled razradio a Vlada prihvatila i uvrstila u akcioni plan za razvoj e-uprave u ovoj godini?

Gosti emisije su: Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije , Dragana Ilić iz Naleda a putem telefona sagovornik emisije U središtu pažnje je i Branislav Vujović, stručnjak za digitalnu ekonomiju.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]