Zabavnik

Godine 1906. Rols Rojs je predstavio svoj prvi automobil, „Srebrni duh" („Silver Ghost"). Nakon rekordnog putovanja bez prestanka dugog 24,000 kilometara, zaradio je reputaciju najboljeg automobila na svetu. Ali, nećemo o čuvenom automobilu, već o legendarnom ukrasu na njegovoj haubi.

Čuvena dama u poletu na haubi Rols Rojsa je simbol ovog prestižnog britanskog brenda, za kojim čežnjivo uzdišu mnogi. Za samom Ekstazi, nesrećno je uzdisao Čarls Stjuart Rols, koji je zajedno sa Henrijem Rojsom osnovao kompaniju "Rols-rojs". Reč je o Čarlsovoj sekretarici, navodno i tajnoj ljubavnici u koju je godinama bio zaljubljen. Zvala se Eleonora Tornton, koja je preminula 1915. na putu za Indiju. Njeno telo i lik ovekovečeni su 1911. godine, od strane dizajnera Čarlsa Sajksa...

Čuveni glumac Čiča Ilija Stanojević često je gostovao u inostranstvu, te je zato često prelazio preko granice u svoj voljeni Beograd i obratno. U to vreme tamošnji glavni službenik Savskog komesarijata bio je neki Ljubiša zvani Glavonja, poznat po strogosti i cepidlačenju. Tada je potekla anegdota koju je kazivao jedan Čiča Ilijin savremenik. Čućete je u današnjoj emisiji.

U muzičku kutijicu spakovali smo nekoliko pesama o snegu. Počećemo sa velikim hitom grupe Suncokreti  koji je snimljen 1977. godine. ''Snimiti gomilu ploča nije poenta, poenta je ostaviti nešto što se pamti'' rekla je Snežana Jandrlić, pevačica čija će se pesma  „Prvi sneg" sigurno još dugo pamtiti. Grupa Zana izbacila je mnogo pesama za pamćenje, a jedna od njih je svakako i pesma ''Vejte snegovi'' snimljena 80-tih godina prošlog veka.

Autor: Milena Šiškin

Naslovna strana: Eleonora Tornton, en.wikipedia.org

 

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се