Novosti dana

Pravoslavni vernici slave Božić - Dan Hristovog rođenja, najradosniji hrišćanski praznik. Patrijarh Irinej služio je Božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru. Patrijarh je u Božićnoj poslanici pozvao vernike da srcem i dušom budu jedno sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji koje je, kaže, naš večni zalog. U svim hramovima u zemlji i rasejanju, služene su liturgije, sa kojih su upućene poruke mira i ljubavi.

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio je liturgiju u manastiru Gračanica. Sa vernicima u pokrajini je i direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On je poručio da Božić na Kosmetu prolazi u neiscrpnoj želji za slobodom i u uverenju da je borba za opstanak srpskog naroda blagoslovena. Ocenio je da jučerašnja blokada manastira Presvete Bogorodice u Đakovici od strane Albanaca predstavlja čin bezumlja.

Božićno jutro ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković proveli su sa pripadnicima vojske angažovanim na obezbeđenju administrativne linije na bazi Jezerska mahala, u Kopnenoj zoni bezbednosti.

U Nemačkoj počinju pregovori o formiranju nove vlade između konzervativaca i socijaldemokrata. Uoči početka razgovora, kancelarka Angela Merkel poručuje da je optimista iako predstoji dosta posla na formiranju koalicije. Lider socijal-demokrata Martin Šulc kaže da u pregovore ulazi sa "konstruktivnim pristupom" i bez postavljanja crvenih linija. Kako je najavljeno, razgovori će trajati četiri dana.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се