Novosti dana

U Žablju je održan Centralni pomen u znak sećanja na žrtve racije u Južnoj Bačkoj. Masovni zločin mađarskih fašista u Drugom svetskom ratu nad Srbima, Jevrejima i Romima, počeo je na današnji dan i trajao do kraja januara 1942.  Cilj je bila kampanja etničkog čišćenja, usmerena protiv civilnog stanovništva, uključujući žene, decu i stare i pljačka njihove imovine. Pre pomena, održan je parastos koji je služio episkop bački Irinej, a prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i više pokrajinskih i lokalnih funkcionera.

Zemljotres, jačine oko 5 stepeni Rihterove skale zabeležen je na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije. U Srbiji nije bilo posledica, kaže za Radio Beograd 1 dežurni seizmolog Svetlana Kovačević. Crnogorski mediji javljaju da je zemljotres izazvao paniku u Plavu, Gusinju, Andrijevici, Beranama, Podgorici i drugim gradovima.

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u toku noći je podmetnut požar. Žrtava nije bilo, ali je pričinjena velika materijalna šteta, a policija je u međuvremenu uhapsila osumnjičenog. Kako se navodi u saopštenju policije, uhapšen je tridesetšestogodišnji N. G. iz Kragujevca, kome je određeno zadržavanje do 48 časova i koji će uz krivičnu prijavu biti priveden tužiocu. Iz Ministarstva prosvete je potvrđeno da će se nastava u gimnaziji nesmetano odvijati posle praznika.

NIN-ov stručni žiri izabrao je devet romana u uži izbor za roman 2017. godine. Nominovani su romani: "Sunce ovog dana" Vladimira Pištala, "Proleće se na put sprema" - Bojana Krivokapića, "Plava kapija" - Radovana Belog Markovića, "Srodnici" - Jovice Aćina, "Gorgone" - Mire Otašević, "Luzitanija" - Dejana Atanackovića, "Danas je sreda" - Davida Albaharija, "Srebrna magla pada" - Srđana Srdića i "Četiri Ludila" - Miloša Latinovića.

Urednik emisije: Nataša Raketić

Urednik vesti: Nebojša Nikolić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи