Novosti dana

Novi udar na visoku i sitnu korupciju u Srbiji od 1. marta - najavljuje ministarka Nela Kuburović. Tada naime počinje primena novog Zakona o borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma. U četiri regionalna odeljenja na čelu sa beogradskim centrom, i formalno će početi sa radom specijalizovani tužioci i finansijski forenzičari. Oni će zajedno učestvovati u krivičnom gonjenju okrivljenih za finansijski kriminal i korupciju, dok će se u naročito komplikovanim slučajevima formirati "udarne grupe" sačinjene od svih aktera potrebnih za efikasan krivični progon.Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je na čelu nove organizacione mreže procesuiraće krivična dela "visoke korupcije", u kojima imovinska vrednost prelazi 200 miliona dinara.

U godini za nama strani investitori su u proizvodne pogone u našoj zemlji, kao i u srpske hartije od vrednosti, uložili oko 2 milijarde evra. Pouzdanih podataka o tome kolika su bila ulaganja domaćih investitora ne postoje, ali se ekonomisti i privrednici slažu da je potrebno povećati udeo domaćih investicija, što bi dodatno ubrzalo privredni rast. Da bi više ulagale, domaćim kompanijama potrebne su poreske i carinske olakšice kao i stabilan kurs, dok ekonomisti upozoravaju da su investicioni kapaciteti javnih preduzeća u Srbiji nedovoljno iskorišćeni.

Fotografije žene iz Teherana koja je skinula hidžab tokom antivladinih protesta u Iranu postala je simbol otpora, a podeljena je više od 15 hiljada puta na društvenim mrežama. Kako prenosi "Independent", ona je okarakterisana kao heroj, čijoj se hrabrosti treba diviti. Na snimku se vidi žena koja tokom antivladinih protesta u Teheranu  u tišini maše belom zastavom . U pomenutim  demonstracijama je  do sada poginulo više od 20 ljudi, a uhapšeno je nekoliko stotina ljudi. Kako "Independent" navodi, policija u Teheranu je saopštila da više neće hapsiti žene koje ne poštuju kodeks oblačenja.

Na niškoj Dečjoj klinici, od komplikacija nastalih prisustvom virusom malih boginja preminuo je dvogodišnji dečak iz Niša. To je drugi smrtni slučaj u Srbiji u proteklih 10 dana. Dečak je desetak dana bio na aparatima za disanje, ali i pored velikih napora lekara nije uspeo da pobedi morbile koje su oštetile  pluća i srce. Krajem decembra od komplikacija izazvanih morbilama na Infektivnoj klinici u Beogradu  je preminuo tridesetogodišnji  Beograđanin.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Irena Jelovac.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи