Kod dva bela goluba

Emisija govori o poljskom naučniku Ludviku Hiršfeldu (1884-1954) o kome se kod nas relativno malo zna. Kao vrsni imunolog, bakteriolog i seroantropolog dobio je veliki broj priznanja, uključujući i počasne doktorate u Pragu 1950, i Cirihu 1951. godine. Objavio je oko 400 radova iz različitih medicinskih oblasti, dva puta je nominovan za Nobelovu nagradu, bio je šef bakteriološkog odeljenja Vojne bolnice u Beogradu i učestvovao u izgradnji Vojnog serovakcinalnog zavoda naše prestonice.

Nisu zaboravljeni ni njegovi kursevi srpskim lekarima i medicinarima iz epidemiologije u Valjevu, a potom iz bakteriologije u Solunu. Naročito se pamti da je kao aktivni učesnik Velikog rata, na Solunskom frontu, uz redovan posao glavnog bakteriologa srpske vojske, ostao veran i nauci. Rezultat su seroantropološka istraživanja krvnih grupa i otkriće novog soja izazivača paratifusa C.

Emisija govori o životu, naučnom radu, ali i o humanosti, požrtvovanju i lekarskoj etici doktora Ludvika Hiršfelda. Sa srpskom vojskom tokom Velikog rata on je proveo najteže trenutke u Valjevskoj bolnici i na Solunskom frontu 1915. i 1916. godine. Uz naše oficire i vojnike prošao je golgotu Albanije, lečeći ranjene i obolele od tifusa i malarije, pretpostavljajući život srpskog ratnika vlastitom životu.

Autor emisije: Aleksandra Jagodić.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво