Mozaik vremena

Poslednjeg dana godine, red je da se sumiraju utisci, podvuče crta, a u konačnoj kalkulaciji ostaje nada da je bilo puno razloga za slavlje, pregršt osmeha, pesme i trenutaka koji će zauvek ostati upamćeni. Tog poslednjeg dana decembra kuju se planovi za 365 dana godine koja samo što nije i daju se obećanja. Koja su to uobičajna obećanja koje dajemo sebi i drugima koji minut pre ponoći odgonetnuo je Momo Kapor tik pred 1992. godinu.

Slušaocima Drugog programa Radio Beograda 1. januara 1991. godine obratio se književnik Matija Bećković. Kratka beseda, a vi od nauka koji nam akademik saopštava uzmite koliko vam volja.

Udruženje književnika Srbije osnovano je 31. decembra 1944. godine. U zgradi Tehničkog fakulteta u Beogradu 31. decembra 1933. godine otvorena je prva jugoslovenska radio izložba. Bečki novgodišnji koncert klasične muzike održan je prvi put 31. decembra 1939. godine, a od 1941. ustalio se kao prvojanuarski muzički spektakl. Najčešće se sviraju dela kompozitora iz porodice Štraus.

A sada o jednom drugom kompozitoru, fudbalskom Mocartu, kako su zvali Stjepana Bobeka, koji je majstorijama na terenu koponovao mnoge radosti za ljubitelje ovog sporta. Sećanje na početak karijere podelio je u razgovoru sa novinarom Svetom Vukovićem 1985. godine.

Mnogi žele da najluđu noć provedu kraj malih prijemnika i uživaju u raznovrsnom programu. Šta se sve to može videti na televiziji u prazničnim danima opisao je novinar i pisac Dragomir Gale Janković, a u ulozi verne gledateljke glumica Svetlana Bojković, 2. januara 2006. godine.

Šta je bilo važno 1946. godine, pored toga da ubrzo počinje 1947. godina? U svojoj novogodišnjoj čestitki najveći sin naših naroda i narodnosti Josip Broz Tito istakao je planove i zadatke drugova i drugarica, građana i građanki, omladinaca i omladinki.

broj komentara 0 pošalji komentar
Mozaik vremena Mozaik vremena

Autor:
Stalna ekipa emisije: muzički urednik Nataša Mančić, organizator Čedomir Radović, voditelj Dušan Gligorijević. Autor i urednik: Branka Selaković Milošević

Mozaik vremena - borba protiv pilećeg pamćenja, emisija Prvog programa Radio Beograda koja je počela sa radom oktobra 2001. godine. Emituje se svake subote od 10:05 do 11:00. Podseća na prošlost (kulturnu, istorijsku, političku, sportsku i svaku drugu) uz pomoć materijala iz Tonskog arhiva, Dokumentacije i biblioteke Radio Beograda. Svaka kockica Mozaika je jedan datum iz prošlosti. [ detaljnije ]