Kod dva bela goluba

U emisiji će biti reči o počecima sistematskog školovanja ženske dece i o prvim institucijama u kojima su mogle da se obrazuju žene. O ovoj temi, o tome kako je izgledala Srbija početkom 19. veka, o patrijarhalnom moralu koji nije sa preteranim simpatijama gledao na obrazovanje žena, o svemu tome u emisiji govori profesor doktor Ljubinka Trgovčević. Ona će govoriti i o prvim obrazovanim Srpkinjama, ali i o ljudima kao što su Dositej Obradović i Jovan Sterija Popović, koji su se godinama zalagali za obrazovanje i muške i ženske dece.

U jednom od prvih školskih zakona Kneževine Srbije iz 1844. godine pominje se školovanje devojčica, ali se za njih predviđaju posebne škole, a ukoliko ih nema, one se nisu mogle školovati zajedno sa dečacima posle navršene desete godine. Prva škola za žensku decu počela je sa radom 1845. godine u Paraćinu, pre donošenja zvaničnih propisa, a godinu dana potom i u Beogradu.

Viša ženska škola u Beogradu osnovana je 1863. godine. Ona je, osim opšteg obrazovanja, imala zadatak da pripremi mlade učiteljice za rad u ženskim osnovnim školama. Znanje su im prenosile neke od prvih visokoobrazovanih žena u Srbiji.

U emisiji se prati proces uvođenja institucionalnog obrazovanja žena u Srbiji, a govori se i o problemima koji su tokom tog procesa nastajali i o načinima kako su ti problemi rešavani.

Autor emisije: Branka Selaković Milošević

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво