U središtu pažnje

Šta su profesionalna oboljenja? Kako ih prepoznati i dokazati da su nastupila kao posledica određenih profesionalnih rizika?

Na listi profesionalnih oboljenja u Srbiji nalazi se 56 bolesti. U toku je izrada nove liste profesionalnih oboljenja, koja će jasno odrediti zbog kojih bolesti radnik ubuduće može da računa na povlastice u lečenju i penzionisanju. Specijalisti medicine rada, međutim, upozoravaju da je podjednako važno insistirati da lekari prijavljuju slučaje profesionalnih oboljenja. Zalažu se za usvajanje tzv. poluotvorene liste - da se jasno definiše koja su oboljenja profesionalna, ali i da se doktoru ostavi mogućnost da još neke bolesti takvim proglasi, ako uspe da dokaže da je oboljenje nastupilo kao posledica profesionalnih rizika.

Striktno definisanje spiska profesionalnih oboljenja važno je kako bi se uočile i sprečile zloupotrebe.

Koliko pacijenti prijavljuju da boluju od profesionalne bolesti i kakvo pravo se ostvaruje sa dijagnozom da je bolest posledica loših i teških uslova rada?

Gosti zdravstvene tribine emisije U središtu pažnje su: prof. dr Aleksandar Milovanović, direktor Instituta za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović" i dr Branka Šuštran, načelnik Klinike za profesionalne bolesti.

Brojevi telefona za uključenja slušalaca su : (011) 322 5099 i (011) 322 5299.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво