U središtu pažnje

Šta su profesionalna oboljenja? Kako ih prepoznati i dokazati da su nastupila kao posledica određenih profesionalnih rizika?

Na listi profesionalnih oboljenja u Srbiji nalazi se 56 bolesti. U toku je izrada nove liste profesionalnih oboljenja, koja će jasno odrediti zbog kojih bolesti radnik ubuduće može da računa na povlastice u lečenju i penzionisanju. Specijalisti medicine rada, međutim, upozoravaju da je podjednako važno insistirati da lekari prijavljuju slučaje profesionalnih oboljenja. Zalažu se za usvajanje tzv. poluotvorene liste - da se jasno definiše koja su oboljenja profesionalna, ali i da se doktoru ostavi mogućnost da još neke bolesti takvim proglasi, ako uspe da dokaže da je oboljenje nastupilo kao posledica profesionalnih rizika.

Striktno definisanje spiska profesionalnih oboljenja važno je kako bi se uočile i sprečile zloupotrebe.

Koliko pacijenti prijavljuju da boluju od profesionalne bolesti i kakvo pravo se ostvaruje sa dijagnozom da je bolest posledica loših i teških uslova rada?

Gosti zdravstvene tribine emisije U središtu pažnje su: prof. dr Aleksandar Milovanović, direktor Instituta za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović" i dr Branka Šuštran, načelnik Klinike za profesionalne bolesti.

Brojevi telefona za uključenja slušalaca su : (011) 322 5099 i (011) 322 5299.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]