Kod dva bela goluba - ciklus emisija posvećen Ivi Andriću

Na kraju ciklusa posvećenog Ivi Andriću, kojim je Radio Beograd 1 u okviru svoje emisije Kod dva bela goluba obeležio jubilej 125 godina od rođenja velikog pisca, slušaćemo emisiju koja predstavlja mali rečnik Andrićeve umetnosti.

Na kraju knjige „Znakovi pored puta" Ive Andrića  nalazi se započeti a nedovršeni „Večiti kalendar maternjeg jezika". U uvodu ovog kalendara Andrić otkriva svoju nameru da sastavi rečnik koji bi na desetinama i desetinama stranica govorio o onome što je pisac „osetio ili pomislio u susretu i bližem dodiru sa nekim rečima."

Pisac ostavlja slobodu čitaocima ovog zamišljenog rečnika da se ne slože sa njegovim izborom reči i sa načinom na koji ih je opisao, da možda i sami iskažu sopstvenu misao, osećanja i asocijacije koje u njima bude reči ovog kalendara. Uvod u ovaj kalendar Andrić završava ovako: ''Ukoliko ove reči u vama ne izazovu ista ili slična osećanja, vi možete potražiti druge reči sa kojima ćete moći igrati svoju igru. Glavno je da se pokaže da je igra moguća.''

Večerašnja emisija ''Kod dva bela goluba'' pokušaće da pokaže da je igra moguća i sa ključnim rečima Andrićevog književnog stvaralaštva.

Reči kao što su: umetnost, život, smrt, prolaznost, ljubav, lepota, tišina, žena, sloboda, most i kamen, samo su deo ovog zamišljenog večitog kalendara Andrićevog jezika.

O svom doživljaju ovih odabranih reči, o tome u kojim Andrićevim delima te reči pronalaze, i koje misli, osećanja i asocijacije one u njima izazivaju, u emisiji govore: pisci Vladimir Pištalo, Ljubica Arsić, Radovan Beli Marković i Miro Vuksanović, reditelji Nebojša Bradić i Gorčin Stojanović, slikar Milan Tucović, teatrolog Raško V. Jovanović i književni istoričar Žaneta Đukić Perišić.

Autori emisije: Tamara Krstić i Vojislav Karanović
                

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи