U središtu pažnje

Kakve su opasnosti i posledice od nekontrolisane upotrebe pirotehničkih sredstava? Da li će pooštravanje kazni smanjiti rizike sa kojima se građani suočavaju posebno u vreme praznika? Šta sve spada u remećenje javnog reda i mira i kakve su sankcije?

Ko remeti javni red i mir paljenjem i bacanjem petardi, topovskih udara ili drugih pirotehničkih sredstava, moraće ubuduće da plati i do pet puta veću kaznu- od 50.000 do 100.000 dinara, a odgovornost za maloletnike ispod 14 godina snosiće roditelji, staratelji ili usvojitelji.

To su najbitnije novine Izmena zakona o javnom redu i miru, čije se usvajanje očekuje u Skupštini. Dakle novogodišnja pirotehnička euforija mogla bi mnoge papreno da košta da bi konačno izostale teške povrede mališana usled korišćenja petardi, topovskih udara, vatrometa ili drugih opasih naprava. U MUP-u obećavaju da će konačno stati na put šenlučenju i podsećaju da već mesecima sprovode u osnovnim školama projekat "Petarde nisu igračke" u okviru kojeg učenike edukuju i upoznaju o svim posledicama korišćenja pirotehničkih sredstava.

Međutim, osim oštrog kažnjavanja upotrebe, mnogi postavljaju i pitanje - zašto je trgovina ovim napravam uopšte moguća i zašto se ne zabrani uvoz, proizvodnja i prodaja pirotehničkih sredstava? Koliko vodimo računa o svojoj i tuđoj bezbednosti?

Gosti emisije U središtu pažnje su: Ivan Cvijanović, šef odseka za praćenje i održavanje javnog reda i mira u upravi policije policijske uprave za grad Beograd, Darko Dujović, šef područno organizacione jedinice komunalne policije grada Beograda i dr Goran Mandić, vanredni profesor Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво