Kojekuda

Srednja Poljoprivredna škola u Valjevu osnovana je Ukazom Nj.V. kralja Aleksandra I Karađorđevića od 25.novembra 1921 godine. svečano je otvorena oktobra 1923, kada su počela predavanja. Sve ovo se dogodilo zbog ubrzanog privrednog razvoja u drugoj polovini devetnaestog veka.

Tako je u krugu današnje Poljoprivredne škole u to vreme osnovan je rasadnik, a prvih godina XX veka prerasta u Okružnu poljoprivrednu stanicu - preteču današnje Poljoprivredne škole. Škola je imala zadatak da pruži osnovna znanja iz oblasti poljoprivrede, a prvi učenici su bili sinovi imućnih seljaka iz celog okruga.

Od 2009. godine škola menja naziv u Poljoprivredna škola sa domom učenika „Valjevo", jer je u okviru škole počeo sa radom učenički dom.

Dugogodišnji rad škole je priznat i nagrađen: Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, Septembarska nagrada grada Valjeva...Orden Svetog Save drugog stepena i Svetosavska nagrada za poseban doprinos obrazovanju i vaspitanju.

Danas je Poljoprivredna škola u Valjevu veliki kompleks sa prekrasnim parkom koji okružuje više zgrada. Naravno sve to je praćeno velikim oglednim imanjem gde se uzgajaju najrazličitije kulture, a njihov bogat stočarski fond raspolaže sa svim vrstama domaćih životinja.

Bilo je već veče, kada smo stigle u Poljoprivrednu školu u Valjevu. Dobro postavljeno spoljno osvetljenje omogućilo nam je da vidimo bar deo parka, jezerce sa drvenim mostićem i labudovima. Utišana graja đaka čula se iz učeničkog doma u kojem živi više od sto đaka, a u lepo sređenoj školskoj trpezariji dočekali su nas domaćini, sa, razume se, posluženjem i dobrim čajem, sve, naravno spremljeno u kuhinji škole.

Priču zabeležile Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво