Kod dva bela goluba

U emisiji će biti reči o ''Srpskom privrednom društvu Privrednik'', koje je osnovano 1897. godine u Zagrebu, po ideji Vladimira Matijevića (1854-1929), i uz finansijsku pomoć njegovih istomišljenika, prijatelja i rodoljuba. Privrednik je bio zamišljen kao institucija koja će pomagati da se bistra, radno sposobna i siromašna srpska deca, najvećim delom iz ekonomski zaostalih seoskih sredina, pored sticanja osnovnog obrazovanja, osposobe za zanate i trgovačke poslove.

Društvo su podržale mnoge ugledne ličnosti: Jovan Cvijić, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Stojan Novaković... Kralj Aleksandar I Karađorđević prihvatio se da bude pokrovitelj Privrednika. Ovo društvo je na zanate, u trgovinu i ugostiteljstvo, uputilo oko 40 hiljada siromašne, seoske, srpske dece. Privrednik je pomogao da se stvore uslovi za nastanak snažnog srpskog građanskog sloja, koji bi bio u stanju da kako ekonomski tako i intelektualno odgovori zahtevima vremena i da omogući srpskom narodu opstanak i napredak. Društvo je postojalo sve do 1947. godine, kada je ukinuto. Rad ove privredno-prosvetne ustanove obnovljen je 1993. godine. Kao fondacija, Privrednik i dalje pomaže školovanje mladih.

Na osnovu monografije Petra V. Krestića posvećene ''Srpskom privrednom društvu Privrednik'', emisija govori o ovom društvu, o njegovoj sudbini i o njegovom osnivaču, Vladimiru Matijeviću, bankaru, dobrotvoru i velikom nacionalnom radniku koji je, pored ostalog, i svu svoju imovinu zaveštao Privredniku.    

Autor emisije: Vojislav Karanović

Naslovna strana: Srpsko privredno društvo Privrednik, izvor: Moja osobna arhiva.Kepkke sr.wikipedia.org

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи