Sedmica

Odnos Srbije i NATO-a naoko izgleda kao jedna idealna veza-puna iskrenosti, tolerancije, otvorenosti. Ipak, kao i mnoge lične, i ovu vezu komplikuju mračne senke prošlosti. Građani Srbije ne mogu da zaborave 78 dana bombardovanja, više od 2 i po hiljade poginulih, hiljade ranjenih, uništene mostove, kuće, privredne objekte. Zanimljivo je da se broj protivnika priključenja NATO-u iz godine u godinu povećava pa je sada dostigao gotovo 80 odsto stanovništva.

Uprkos tome, država, iako ističe vojnu neutralnost, već godinama gradi partnerske odnose sa Alijansom. Deo smo programa Partnerstvo za mir, imamo Individualni akcioni plan saradnje, tzv. IPAP, naši vojnici vežbaju sa kolegama iz NATO zemalja. Sa druge strane, iz Brisela stižu pomirljive poruke. Kažu da poštuju stav Srbije da ne želi da bude deo Alijanse, spremni su za onaj nivo saradnje koji nama odgovara, a tvrde i da nemaju ništa protiv dobrih odnosa Beograda i Moskve. A baš ti odnosi biće u fokusu naredne nedelje pošto u zvaničnu posetu Rusiji putuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

O tome šta možemo očekivati od razgovora Vučić-Putin, kako će na to gledati Brisel, da li je moguće imati dobre odnose i sa jednima i sa drugima i da li je, i pod čijim pritiskom Srbija razgovaramo sa vojnim analitičarem Aleksandrom Radićem i profesorom Fakulteta bezbednosti Zoranom Dragišićem.

Autor i voditelj - Đurđica Dragaš

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво