Vreme sporta i razonode

Kako se od, rekreativno uplaćenog, tiketa za 50 dinara dolazi do profesionalnog kockara? Šta je ono što nas vodi ka tiketima, ruletu, greb- greb karticama, svemu gde valja ostaviti pare koje obično nemamo? Kakva je to draž koja u isto vreme spaja različite društvene strukture, zašto o takvim novcima razmišljaju podjednako inženjeri, matematičari, zvezde estrade, ali i vatrogasci, odžačari i- što je najtragičnije - učenici škola ? Odgovore na ove i druge teme pokušaćeo da doznamo u razgovoru sa magistrom medicinskih nauka Snežanom Alčaz, psihijatrom, načelnikom službe bolničkog lečenja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu i predsednikom Sekcije za bolesti zavisnosti.

Ivana Perović je mlada karatistkinja koja se, krajem oktobra, okitila titulom prvakinje sveta u svojoj kategoriji, i to na Tenerifama. Nedavno je stiglo novo priznanje, po šesti put osvojila je šampionat Balkana, pa eto idealnih povoda da s njom popričamo o aktuelnom sportskom trenutku, ali i danima koji dolaze. Jer, Ivani je tek nežnih osamnaest godina...

Dolazi nam i mlada Jelena Kontić, jedna od dve predstavnice Srbije na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u sinhronom plivanju, održanom krajem jula meseca. U disciplini slobodan dubl, pojavila se zajedno sa Nevenom Dimitrijevićem, pod budnim okom trenera Svetlane Kontić, inače Jelenine mame. Jelena je u svojoj devetoj godini doznala da je dijabetičar, ali je to ne sprečava da postiže vhunske rezultate u sportu i da uživa u svim radostima života. Uveliko razmišlja o učešću na Olimpijskim igrama 2020. godine, odnosno o kvalifikacijama, aprila iste godine.

Humanista Jovan Simić juče je održao novu akciju pod nazivom `Penal za život`, u okviru koje su šuteve sa bele tačke u jednom tržnom centru branili Ivica Kralj, Milan Borjan i golman Voždovca Zoran Popović. Jovan dolazi da nam ispriča utiske i efekte ove, još jedne u nizu njegovih akcija za pommoć onima kojimaje porebna.

Za razliku od prve dve knjige, `Zelenbabini darovi` i `Tajna nemuštog jezika`, u kojima se bavi našom narodnom mitologijom i tradicijom, naša gošća Ivana Nešić za temu u novom pisano ostvarenu ima srpsko slikarstvo, otuda i naziv romana `Misija- muzej`. Glavna junakinja je devojčica Anđela, koja - umesto da s drugarima igra igricu, kako je planirala- biva na prevaru odvučena u muzej i tamo otkriva jedan potpuno novi, drugačiji svet.

`My family songs` je deveti samostalni album u karijeri poznatog producenta, aranžera i gitariste Vladana Vučkovića Paje, koga ćemo predstaviti u ovoj emisiji. Vučković je na svoj način priredio i izveo 8 numera koje su se slušale i pevale u njegovoj porodici i, još više, koje su govorile o njihovim načinima života, razmišljanjima, stavovima.

I za ovu emisiju spremili smo sijaset `zvučnih medaljona`, informacija iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života. Najavljujemo `Veče usmene tradicije Medveđe`, koncert Nevernih beba u Pančevu, u okviru serije svirki `Prvih 25`, kao i premijeru predstave `Novogodišnja žurka`, u dečjem pozorištu `Lane` u Kikindi. Glumica Katarina Stojanović priča o premijeri predstave `Princeza na zrnu graška` u CZK Rakovica, a Srđan Simeunović Bonačo o svojoj zbirci pesama `Ljubav i drugi pokušaji`, koju je preksinoć predstavio u klubu `Prozor`.

Udruženje baletskih umetnika Srbije danas je obeležilo 100 godina od rođenja Branka Markovića, uz monografiju o liku i delu prvaka Baleta Narodnog pozorišta i cenjenog koreografa narodnih igara. Mlada operska diva, sopran Sonja Šarić, osvojila je zlatnu medalju na 40. internacionalnom Gran priju `Marija Kalas`u Atini.

 

Grupa Rok bulevar ima dva nova singla i koncert kojim se večeras predstavlja Beograđanima. Maja Cvetković i njen sastav E play predstavili su video spot za novu numeru `Srešćemo se drugi put`. Hor Viva voks na svoj način obradio je muziku iz filma `Rat svetova`. Liberkvatro tango ansambl muziciraće 21. decembra u Skupštini grada Beograda. Tradicionalni novogodišnji gala koncert Regionalnog orkestra Dečje filharmonijeodžaće se sutra u Centru `Sava`. U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras će biti premijerno izvedena komična opera `Viva La Mamma`, u čijoj realizaciji je učestvovalo nekoliko naših umetnika, među njima i koreograf Aleksandar Ilić. Kultno omladinsko pozorište Dadov obeležava šest decenija rada- o prvih 60 godina ustanove u kojoj su sazrevali glumci, pesnici, muzičari, govori čelni čovek ove kuće Vladimir Mijović.

Omladinci FK Brodarac ušli su među 32 najbolja tima u Ligi šampiona i za rivala će početkom februara imati Mančester junajted, o tom spektaklu govori trener kluba sa Starog sajmišta Milan Kuljić. Veljko Šukalo, predsednik Džet- ski asocijacije Srbije javlja nam lepe vesti, o jednom trećem mestu i bronzi za Srbiju na Svetskom kupu na Tajlandu. Džudisti Rakovice 14. put su postali prvaci države, o novom uspehu govori reprezentativac Ilija Ciganović. Tokom emisije čućemo i uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak Milijana Stojanića. Podelićemo i niz besplatnih ulaznica za događaje koji se odvijaju u Operi i pozorištu `Madlenijanum`, `Akademiji 28`, Domu omladine Beograda i u `Reksu`.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи